Uppfann ’nya’ korvsemlan 1997
Uppdaterad 2019-02-28 | Publicerad 2015-01-23
Arne Krusing, 73: Jag har bildbevis – på VHS
Uppstickaren ”korv med bröd-semlan” introducerades av bagare i Trollhättan.
Men Arne Krusing, 73, hävdar att han uppfann skapelsen redan 1997.
– Jag har det inspelat på VHS, säger han.
Ett mindre semmelkrig har brutit ut i Sverige. Aftonbladet har rapporterat om flera uppstickare - bland annat wrapsemlan i Stockholm och korv med bröd-semlan i Trollhättan.
Den senare lanserades av bagare på Ekmans konditori - som fick idén när de bläddrade i en tidning.
När nyheten nådde Arne Krusing, 73, i Storvreta, höll han på att sätta kaffet i halsen.
– Jag har inte riktigt hunnit smälta det ännu. Jag ger mig tusan på att det är min semla som har spridit sig, säger han.
Satt i TV4-panel
Arne Krusings original skapade han i mars 1997. Samma månad visades den dessutom upp i direktsänd tv.
– Det blev en succé direkt. Ingen människa hade tidigare sett en semla i ett korvbröd, säger han.
Han satt vid tidpunkten i en panel i ett program i TV4 Uppland. En fredag fick han i uppgift att skapa en okonventionell semla. Tillsammans med sin fru Gunilla kom han på korv med bröd-semlan.
– Den var billig, ett korvbröd kostar ju bara några ören. Sedan var det bara att lägga på mandelmassa, grädde och lite florsocker.
’Ingen grädde på näsan’
Arne Krusing lyfter fram formen som ett stort plus.
– En vanlig semla måste man ha krokodilgap för att få i sig. Med den här blir det ingen grädde på näsan. Den smakar dessutom exakt likadant.
Under åren har han rest runt i Sverige och uppträtt med bandet Roynes orkester. Hans ovanliga semla har ofta diskuterats innan eller efter spelningarna.
– Snacket går ju. Till och med på Finlandsbåtarna snackas det om den, säger Arne Krusing.
Hur reagerade du när korv med bröd-semlan lanserades på nytt?
– Jag blev mycket förvånad. Det är precis samma som jag visade i tv 1997. Det är min semla – den har spridit sig från Kiruna till Malmö.
Andra uppstickare i semmelvärlden
Wrapsemlan
Lanserad av Tössebageriet i Stockholm. Tanken är att wrapsemlan ska vara ett bakverk att ta med sig i farten. Brödet är tunt utkavlat och prepareras med grädde och mandelmassa.
Milkshake-semlan
Lidköping har hängt på semmeltrenden. På kafét Nostalgeeks icecream and shakes kan man avnjuta en semla i milkshake eller glass. På toppen vilar en klassisk fastlagsbulle.
Croissant-semlan
Kombinationen croissant och semla finns lite här och var i landet. Vem som startade trenden är oklart. Receptet är däremot enkelt. En croissant skärs på längden och fylls med grädde och mandelmassa – precis som en vanlig fastlagsbulle.