Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Stopp för tokdyr flygplatsmat

Uppdaterad 2023-09-25 | Publicerad 2023-09-24

Den dyra flygplatsmaten kan vara ett minne blott.

Har du svurit över en hiskeligt dyr fika i väntan på flyget?

Då är du inte ensam.

Efter resenärernas ilska inför Swedavia ett pristak för maten på sina flygplatser, skriver Dagens Industri.

Länge har resenärer kritiserat de hutlösa matpriserna på svenska flygplatser.

Droppen blev kanske ett inlägg på X som fick stor uppmärksamhet.

Det var SEB:s seniorekonom Johan Javeus som hade köpt en ”högst ordinär” räkmacka och en öl – för 422 kronor.

”Ok, svårt att bli chockad över vad saker kostar numer men den här är svårslagen”, skrev han.

”Inte mer än 10 procent”

Nu väljer Swedavia att införa ett pristak, rapporterar Dagens Industri.

Företagets senaste konsumentundersökning har visat att matpriserna fått resenärer att se rött.

– Priserna på flygplatsen ska inte vara mer än 10 procent högre än motsvarande produkter på stan enligt vår nya strategi, säger Charlotte Ljunggren, marknadschef på Swedavia.

Enligt henne kommer den nya prisnivån märkas inom drygt en månad.

Att man trots allt måste lägga på tio procent beror på de logistiska svårigheterna med att ha kiosk eller restaurang på en flygplats.

Alla produkter måste röntgas på vägen in, och all personal måste genomgå särskilda säkerhetsutbildningar.

Följ ämnen i artikeln