Sallad är nyttigare med fett
Publicerad 2014-05-21
Sallad blir nyttigare tack vare det omättade fettet i olivolja, enligt Daily Mail.
För den tredjedel av landets vuxna som har högt blodtryck kan detta vara ett välkommet forskningsresultat.
– Det där låter ju spännande, säger Tommy Cederholm, överläkare och professor.
Att blanda salladen med olivolja är inte bara gott.
Några skivor avokado eller lite nötter i salladen kan också bättra på hälsoeffekten, som enligt en ny studie leder till sänkt blodtryck.
Förklaringen är att en kemisk reaktion inträffar i magen när livsmedlen äts tillsammans. Det visar forskning vid King's college i London.
Kombinationen av omättat fett och de nitrater som finns i många typiska salladsgrönsaker gör tricket.
De bildar något som kallas nitrofettsyror. När de reagerar på ett enzym som finns i kroppen sänks blodtrycket.
Studien är utförd på möss och effekten av den kemiska föreningen kan ha andra förklaringar. Därför behövs mer forskning i ämnet, enligt Sanjay Thakkar vid British heart foundation som varit med och finansierat studien.
”Skyddar mot hjärtsjukdomar”
Men resultatet kan förklara varför typisk medelhavsmat är nyttig, hävdar han och forskaren Philip Eaton enligt Daily Mail.
Där får de medhåll av Tommy Cederholm, överläkare och professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet.
Han har ännu inte hunnit läsa själva forskningsrapporten, men ser fram emot att göra det.
– Det låter ju som en spännande effekt. En allmän reflektion är att vi vet att traditionell medelhavsmat är ett kostmönster som skyddar särskilt mot hjärtsjukdomar, säger han.
Forskarna anser sig nu ha hittat ytterligare en mekanism bakom medelhavsmatens förträfflighet. Att olivolja är en bra fettkälla såväl som att frukt och grönt innehåller antioxidanter är välkänt.
Vad som däremot inte diskuteras så ofta är de nitrater som grönsakerna innehåller.
– De har en kärlvidgande effekt. Det är ju en rimlig förklaring till varför blodtrycket sjunker, säger Tommy Cederholm.
Han hoppas att forskare fortsätter längs det här spåret.
”Mättnadskänslan räcker längre”
Frågor som dyker upp är om rapsolja går lika bra och vilken grönsak som egentligen är nyttigast i sammanhanget.
– Vissa gröna blad innehåller mer nitrater än andra. Kanske rucola är den salladssort som är bäst, säger Tommy Cederholm.
Den som inte gillar salladsblad eller morötter nämnvärt kan få en annan lösning. En amerikansk forskare jobbar enligt Daily Mail nämligen på att få fram ett piller med en effekt som motsvarar nitrofettsyrornas.
Men det problemet har inte Emelie Svensson, 26, som tycker att forskningsresultaten låter vettiga. Hon äter sallad flera gånger i veckan, gärna med avokado.
– Jag tror att man måste ha fett i en sallad för att mättnadskänslan ska räcka längre. Annars känns det mer som ett tillbehör än en måltid, säger hon.