Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Maurits, Moritz

Hon gör Sveriges bästa pizza

Publicerad 2012-04-26

21-åriga Camilla sopade banan med veteranerna

Hon började baka ­pizzor för ett halvår sedan.

I går sopade hon bakbordet med eliten och vann pizza-SM.

– Jag är överväldigad, säger Camilla Seidl, 21.

Camilla mötte två pizzaveteraner i finalen på mässan GastroNord i Älvsjö utanför Stockholm.

Ali Chahrour, 46, hade rest ner från Pizzeria Palladium i Kiruna. Han dukade upp med äkta renfäll på bakbordet innan han satte i gång med den exotiska Norrlandspizzan ”Härk special”, som bland annat innehåller rökt renkött och kantareller.

Det såg mycket bra ut.

Marre Ramzi, från Pizzeria Milano i Tomelilla, valde en mer sydländsk strategi. Hans ”La Miran” är baserad på tonfisk och jalapeño.

Klassikern obligatorisk

Tidningen Fast Food Magazines medarbetare har rest runt och testat pizzor i hela Sverige inför finalen.

Och när det var dags i går skulle finalisterna förutom ­sina egna skapelser också ­göra en capricciosa, standard­pizzan som man inte behöver vara expert för att bedöma.

Som alltid i tävlingssammanhang var det stressigt värre. Allt skulle göras på tid.

Men Camilla pallade trycket. Tänkte utanför pizzakartongen och knockade juryn med sin ”Chèvre con fichi”, som bland annat innehåller chèvre (fransk getost), fikon i rödbetsmarinad, ingefära och citron.

Prismotiveringen var ­något i stil med att hon charmade juryn med fantasi, ­säkert handlag, innovativ presentation och härligt råvarufokus.

Camillas arbetsplats Vapi­ano ligger i samma hus som ­Aftonbladet.

– Jag lagar mat till er varje dag, säger hon.

Men för ett halvår sedan hade hon inte bakat en enda pizza.

– Då höll jag på med pasta. Men jag frågade chefen om jag fick byta. Då var det mest en kul grej på jobbet. Att det skulle gå så här kunde jag aldrig föreställa mig.

Tomatsåsen är viktig

Ett halvår i pizzabranschen, sedan vinner du SM. Vilken formutveckling!

– Ger man sig fan på att ­klara av en sak så gör man det. Ingenting är omöjligt.

Vad är det viktigaste i en pizza?

– Det ska vara enkla och rena smaker. En god tomatsås är extremt ­viktig. Mozzarella måste man också ha. Var för­siktig om du använder ­parmesan, det kan lätt bli för mycket. Alla smaker ­måste komma fram.

Din egen favoritpizza, förutom den du vann med?

– Vi har en på jobbet med kyckling och pesto. Fast jag har glömt bort vad den heter.