Så grillar du säkert
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-06
100 personer skadas vid grillen varje år – här är expertens bästa tips för att undvika olyckor
Grillsäsongen är kort men livsfarlig.
Hem och skog brinner ner, vuxna och barn skadas och över 30 personer har omkommit de senaste 20 åren.
Nästan alltid på grund av slarv.
Skador och olyckor vid grillen håller sig skrämmande konstant.
Ungefär 100 personer – nästan alla män – bränner sig allvarligt vid grillen varje år och fler än en omkommer.
Absolut vanligaste olycksorsaken är att skvätta på brännbar vätska för att få fart på glöden.
– Det är jättevanligt och det är absolut idiotiskt. Och alla som gör så har hört talas om hur farligt det är, säger Robert Eriksson, stabschef vid Storstockholms räddningscentral.
– Det finns saker man gör och saker man inte gör. Och så gör man aldrig.
Hans tips om hur man grillar säkert är lika enkla som självklara:
Börja med att välja en bra plats, en iordningställd stenlagd grillstad eller en bra grill.
Se till att det inte blåser. Vinden fångar glödlopporna och det spelar ingen roll hur snabb man är - hoppar elden iväg så hinner man inte ikapp.
Använd bara tändmedel som är speciellt avsett för att tända grillar. Tändvätska, tändgelé, tändpapper eller speciell tändvätska. Och inte mer än bruksanvisningen anger
– Men lägg aldrig på något när det redan varit tänt en gång. Fläkta istället om det inte tar sig, med en vanlig frisbee eller en bit kartong till exempel.
Grilla med kol eller briketter. Alltid att föredra framför något annat, för då slipper man lågorna.
Ha alltid släckvatten till hands, ta med i en hink. Även en vanlig liten grillbrasa kan ligga och kola i flera dygn och orsaka brand.