Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Dietisten: Onödigt att skippa gluten

Publicerad 2015-02-24

Laktos- och glutenfria produkter har blivit en het, och dyr, mattrend.

Men har du ingen diagnos så kastar du pengarna i sjön.

– Det finns inga hälsovinster om man inte är sjuk, säger Andrea Mikkelsen, medicine doktor och legitimerad dietist.

Laktos- och glutenfria produkter blir allt vanligare i mathyllorna. Såväl kändisar som vanligt folk väljer bort vetet och mjölken till fördel för de dyrare laktos- och glutenfria alternativen.

Det ska hjälpa mot orolig mage och hjälpa folk att gå ner i vikt. Men om du inte har fått en diagnos så kastar du bort dina pengar.

– Det finns inga hälsovinster med att välja bort laktos och gluten om man inte är sjuk, säger Andrea Mikkelsen, medicine doktor och legitimerad dietist.

Hon tror att majoriteten av alla svenskar som lider av orolig mage egentligen har andra problem.

– Jag tror att många har ont i magen på grund av stress eller att man trycker i sig en påse godis på kvällen. Då är det verkningslöst att kompensera med laktosfri mjölk.

Viktigare med motion

I stället för att byta ut mjölken eller brödet bör man se över sin livsstil, menar Andrea Mikkelsen.

– Rör på dig och lägg pengarna på frukt och grönsaker. Och ät inte upp hela godispåsen, säger hon.

Om magproblem skulle fortsätta trots att man ändrar sin livsstil så bör man kontakta en läkare och en dietist innan man väljer laktos- och glutenfria produkter.

– Det är viktigt att fastställa vad man är känslig mot, och sedan bör en dietist hjälpa till med kosten så att man inte får ämnesbrist.

Svårt att ställa diagnos

Andrea Mikkelsen varnar för att självmedicinera sig med till exempel glutenfritt bröd. Har du inte har fått diagnosen bör du inte gå över till glutenfritt. Det kan nämligen göra det svårare för läkaren att ställa diagnos.

– För att se om en person är glutenintolerant måste gluten finnas i kroppen, säger hon.

På Ceralia, som äger bland andra Kungsörnen och GoGreen, ser man att det glutenfria segmentet ökar i handeln. De säljer alltifrån glutenfritt mjöl till glutenfria havredrycker.

– Vi ser att det finns en stor efterfråga på glutenfria produkter, säger Sally Gunnarsson, informationschef på Lantmännen Cerealia.

Dietisten Andrea Mikkelsen menar att det är jättebra för människor som är sjuka de gluten- och laktosfria alternativen blir flera.

– Men det är dumt att gå på specialkost som är mycket dyrare än vanlig mat i hela livet om man inte behöver det, säger hon.

Följ ämnen i artikeln