Alla säger vego – men väljer biff
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-15
Kött på nästan varenda tallrik i riksdagens restaurang
Klimatpatrullen såg sanningen i riksdagens restaurang:
– Det var kött på nästan varje tallrik!
Sen hörde de riksdagsledamöterna berätta hur vegetariska de är.
Produktionen av nötkött står för nästan en femtedel av jordens utsläpp av växthusgaser.
Korna rapar ut metan. Sen hamnar de på riksdagsrestaurangens tallrikar – i dag som biff à la Lindström.
Klimatpatrullen är här för att övertala landets lagstiftare att äta mer vegetariskt. Politikerna svarar på politikers vis och barnen suckar:
– De säger ”jo, det är en viktig fråga, men det finns också en annan viktig fråga...”
Thomas Bodström är inte lika krånglig.
– Skitsnygga! säger han om patrullens overaller.
Tre ledamöter lovar att försöka äta mer vegetarisk mat. Många säger bara att ”jag äter redan mycket vegetariskt”. Bodström berättar att hustrun ligger på honom att äta mindre kött:
– Visst kan jag äta mer vegetariskt. Men korv och köttbullar är så gott!
Barnen börjar leka detektiver. I restaurangen ser de en riksdagsinformatör som nyss lovade äta mer vegetariskt. På tallriken: biff.
– Hon lurade oss totalt, säger Emil.
Kökschefen Anders Berglund berättar att var femte portion är vegetarisk. Att helt sluta sälja kötträtter går han inte med på.
Inte imponerade
Det tycker inte Alf Svensson är en bra idé heller. Själv äter han nästan aldrig kött längre:
– Jag är nästan lite fanatiker. Det vi stoppar i oss påverkar oss oerhört, säger Svensson.
Och berättar att han hellre äter äpplen med mask i än besprutade.
– Vad mycket han pratade om äpplen, tycker patrullen efteråt.
Barnen lämnar riksdagen, glada att de övertalat några. Men de är inte imponerade av politikerna.
Särskilt inte av Lena Asplund (m), som hävdar att hon ”måste ha kött i kroppen”.
När vi går ut genom Bankhallen tycker patrullen att ”här är ju stort som i ett slott, måste det vara det?”
DAGENS UPPDRAG
Kolla vad riksdagsmännen äter
Resultat:
Alla våra folkvalda säger att det är viktigt att vi äter mer vegetariskt – men de flesta väljer kött själva.
Därför är kött klimatfarligt
Nötkött orsakar en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser, enligt FN:s jordbruksorgan FAO. Det beror bland annat på att korna ofta får kraftfoder i stället för gräs och att skog skövlas för att ge plats för boskapsuppfödning.
Metanet som korna rapar ut är en 21 gånger starkare växthusgas än koldioxid.
Ekologiskt nötkött är något bättre, eftersom korna inte äter kraftfoder.
Måste du äta kött, välj i första hand vilt eller fågel.
Att ta fram ett kilo nötkött orsakar 350 gånger större utsläpp av växthusgaser än ett kilo ekologiska morötter.
Utsläppen från din mat
Kilo koldioxid per kilo produkt:
Nötkött 14
Hushållsost 11
Havskräfta med skal (bur) 11
Torskfilé 7,3
Eko-tomater (växthus) 4,9
Griskött 4,8
Kyckling 1,8
Mellanmjölk1,1
Hamburgerbröd 1
Eko-havregryn 0,76
Isbergssallat 0,5
Potatis 0,34
Eko-morötter 0,037
Källa: SIK