Friterad strömming med färskpotatis och spenat
Publicerad 2012-06-28
Aringa fritta con patate novelle e spinacci
Färskpotatis hör som bekant försommaren till, och med ett par friterade och frasiga strömmingar med lite smör- och vitlöksslängd spenat är det faktiskt något som kan gå hem hos de flesta.
Ingredienser till fyra personer:
Marinad
Frityrsmet
Tillbehör
Gör så här:
1. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg strömmingarna i marinaden och låt skålen stå övertäckt i kylskåp, ca 1–2 timmar. Vänd fisken ett par gånger under
marineringstiden.
2. Förbered för friteringen. Häll mjöl, salt, äggulor och vatten (1 dl) i en skål och vispa ihop till en tjock jämn smet. Tillsätt mineralvatten lite i taget, och avsluta med att blanda ner olivoljan. Låt frityrsmeten stå och svälla i ca 30 minuter.
3. Innan friteringen av fisken påbörjas, hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg ner potatisskivorna i pannan, strö över rosmarin och lite salt. Stek under lock på låg värme, i cirka 15 minuter.
4. Vispa äggvita med en nypa salt till ett fast skum och vänd ner det i frityrsmeten.
5. Ta upp fisken ur marinaden och torka av den lätt med hushållspapper.
6. Hetta upp rejält med olja i en gryta eller stekpanna med hög kant. Oljan, som ska nå ett par centimeter upp från pannan/grytans botten, ska vid friteringen ha en temperatur på 180 grader. Kontrollera oljans temperatur genom att fritera en liten bit vitt matbröd. På kort tid, ca 15 sekunder, ska brödbiten bli gyllenbrun. Sänk sedan plattan till medelvärme.
7. Doppa strömmingarna en i taget i frityrsmeten och lägg ner dem försiktigt i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna och härligt frasiga. Strö över lite flingsalt.
8. Värm smöret och vitlöken i en stekpanna, lägg i spenaten och låt den fräsa på medelvärme i ca 5 minuter.
9. Servera fisken nyfriterad med potatisskivor och spenat.
Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboksförfattaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.
Smakerna är italienska och måltiderna lättlagade och nyttiga.
Många av rätterna tar bara 30 minuter att tillaga.
Smaklig måltid!
Paolo Roberto