Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Maurits, Moritz

Efter Svarta Döden kommer SS-korven

Publicerad 2012-03-28

Clintons favorit från Island snart i ett gatukök nära dig

supersuccé  Hittills har du varit tvungen att åka hit, till Bæjarins Beztu i Reykjavik, för att få optimal utdelning på din korvlängtan. Men nu ska SS-korven erövra Europa.

Först kom Svarta Döden.

Nu kommer SS-korven.

Bill Clinton mumsar på korven.

Brännvinet Svarta Döden och varmkorv är ett måste för Islands­resenären. Hittills har korven bara kunnat avnjutas på Island. Men nu har slakteribolaget SS – Sláturfélag Su∂urlands – äntligen fått tillstånd att exportera ­nationalwurren.

Den är kortare än den svenska, innehåller mycket lammkött och ska alltid intas ”me∂öllu”, det vill säga med allt, vilket i det här fallet innebär senap, ketchup, rå lök, friterad lök och en slags remouladsluring.

Korvmeckat i Reykjavik ­heter Bæjarins Beztu, en liten korvmoj nere vid hamnen som av tidningen The Guardian utnämndes till Europas bästa snabbmatsställe 2006. Där har även digniteter som Metallica och Bill Clinton njutit av SS-korv.

Clinton åt dock inte korven på korrekt sätt. Han ratade ­löken, remouladsluringen och ketchupen, vilket enligt insatta källor på ­Island strax efteråt gav honom svåra hjärtproblem.

De som vill riskera livet kan dock beställa ”en Clinton”­utan extra kostnad.

– Vi ska sälja korven i egna kiosker ungefär som på Bæjarins Beztu i Reykjavik, säger Steinthor Skúlason, vd på SS, som snart hoppas på egna försäljningsställen i Skandinavien och i Sverige.

Ni kommer att ge Sibylla en match?

– Nja, vi börjar försiktigt. Vi har inga planer på att erövra världen. Än så länge.

Fler goda läckerheter från Island

Sur haj

En ammoniakdoftande anrättning som kräver mycket starka nerver. Det sura eller snarare ruttna hajen får fjolårets surströmming att framstå som ett under av mildhet. Kan absolut inte intas utan BRENNIVIN, den isländska nationaldrycken som också kallas för Svarta döden.

Blo∂mör

Ett hopkok av fårblod, talg rågmjöl och ister som sys in i en fårmage och kokas. Åker lätt hiss i matstrupen. Kan absolut inte ­intas utan BRENNIVIN.

Svi∂

Fårskalle. Först bränner man av all ull med blåslampa. Sen kokas skallen länge. Gärna tillsammans med en bit morot eller ­någon annan smakbärare. Ögonen är extra läckra. Sallad behövs inte eftersom det i regel finns gott om gräs kvar mellan ­tänderna. Kan absolut inte intas utan BRENNIVIN.

ANNONS