Mjölken ska tuggas i rymden
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-24
Ny svensk uppfinning ska hjälpa astronauter
Tuggmjölk för astronauter.
Det är en ny produkt från Sverige som har blivit godkänd av Nasa för användning i rymden.
Även en "rymdyoghurt" som redan finns på ISS, den internationella rymdstationen, är en svensk produkt.
Både den svenska astronauten Christer Fuglesang och ryssen Sergei Krikalev har testat rymdyoghurten och gillat den.
Arbetet med att ta fram produkterna började för fyra år sedan. Den amerikanska rymdstyrelsen NASA hade efterlyst god, kalciumrik, rymdkost.
Extra kalcium
Det svensk-danska mejeriföretaget Arla hakade på, att göra något extra på kalciumrika produkter passade dem.
I rymden urkalkas skelettet snabbare än på jorden, därför behöver astronauterna extra kalcium.
Vidare krav var att maten skulle vara hållbar i minst två år i rumstemperatur, ha en konsistens som är hanterbar i tyngdlöst tillstånd och kunna levereras i små, lätthanterliga och hållbara förpackningar.
Nu har bland annat fem varianter av rymdyoghurt och tuggmjölken blivit godkända som rymdkost av NASA.
Tuggmjölken består av en slags kulor som innehåller motsvarande ett glas mjölk.
För krävande miljöer
Aftonbladet har tidigare skrivit om tillfället när Christer Fuglesang testade rymdmatsprodukterna.
Enligt Kajsa Ohlson, projektledare på Arla Food Innovation, kommer man att fortsätt utveckla produkterna. De ska kunna användas i krävande miljöer på jorden som till exempel under polarexpeditioner, bergsbestigningar och havskappsseglingar.
Tidigare artikel:
Christer Fuglesang testar rymdmaten
Simone Söderhjelm