Gratinerad torskfilé med gott ört- och brödtäcke
Publicerad 2012-06-27
Merluzzo gratinato con erbe e pane grattugiato
Fisk med ört- och brödtäcke på toppen knockar alla färdiglagade fiskpinnar redan i första ronden.
Att gratinera fisk tar inte lång tid att göra själv. Så det finns ingen anledning att köpa färdiglagade. De hemgjorda är både godare och nyttigare.
Ingredienser till fyra personer
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela vitlöken och peta bort
”hjärtat” inuti klyftorna med en
liten kniv.
3. Häll ströbrödet i en skål och tillsätt vitlök, kryddor och nötter. Häll i olivolja och rör om till en välblandad smet.
4. Salta och peppra på torskfiléernas båda sidor och lägg dem i en stor smord ugnsform, fördela sedan örtröran på filéerna och droppa över lite olivolja. Ställ in formen mitt i ugnen, i cirka 20
minuter.
5. Servera fisken med pressad potatis eller med potatismos.
Pressad potatis:
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av. Pressa potatisen
genom en potatispress direkt ner i en bunke. Vid servering strö över lite flingsalt.
Potatismos: Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av. Ljumma 2 dl mjölk och pressa
sedan potatisen genom en potatispress. Vispa moset luftigt med en
elvisp eller med en vanlig visp.
Servera fisken med potatisen och med en fräsch sallad till.
Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboksförfattaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.
Smakerna är italienska och måltiderna lättlagade och nyttiga.
Många av rätterna tar bara 30 minuter att tillaga.
Smaklig måltid!
Paolo Roberto