FAO: Fullt med antibiotika i asiatisk mat
TT-Reuters
Publicerad 2018-01-31
Antibiotika överanvänds och missbrukas i livsmedel i Sydostasien. Det innebär allvarliga risker för både människor och djur, eftersom bakterieinfektioner blir mer resistenta mot behandling, varnar veterinärchefen hos FN:s livsmedelsorgan FAO.
– Vi betraktar Sydostasien som en "hotspot" på grund av den stora befolkningstillväxten, urbaniseringsdynamiken och livsmedelsproduktionen, säger Juan Lubroth vid ett möte i Bangkok med fokus på antibiotikaresistens.
Världshälsoorganisationen (WHO) har nyligen publicerat en rapport där det framkommer att ett globalt övervakningssystem har funnit utbredd antibiotikaresistens bland 50 000 personer med misstänkta bakterieinfektioner i 22 länder.
"Några av världens vanligaste – och potentiellt farligaste – infektioner har visat sig vara resistenta mot läkemedel" skriver Marc Sprenger, chef för WHO:s sekretariat för antibiotikaresistens.