Vårtecknen är här!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-02
Åtminstone i växtriket
Januari var långt
varmare än normalt.
Det har vänt växtriket upp och ner.
Nu skördas blåbär i Skåne – och vårprimörer i Stockholms skärgård.
Förra årets morotsskörd i balkonglådorna blev en besvikelse. Så när Malin Blomquist i går skulle rensa i jorden på Djurö blev hon minst sagt överraskad.
– Det var fullt med morötter.
Lätt kokta med salt och smör blev de ett exotiskt tillbehör till fredagsmiddagen.
– Åh, de var så goda. Vi bjöd in några vänner eftersom vi tyckte att det var så sjukt att vi kan äta vårprimörer i februari, säger Malin Blomquist.
Brukar mogna i maj
I Karin Nilssons växthus i Ingelstorp utanför Ystad är det i stället blåbären som tittat fram för tidigt.
De brukar vara mogna i mitten av maj men förra årets dåliga sommar fick buskarna att gå i vinterdvala för tidigt.
Lagom till årets ljumma vinter har de vaknat upp och bjuder på litervis av bär.
– Jag brukar ha dem i filen på morgonen. Och snart ska jag göra en paj också, säger Karin Nilsson till Ystads Allehanda.
På de flesta håll i landet har temperaturen i januari legat 5–6 grader över det normala.
Och värmen tycks hålla i sig även i februari.
– Det kommer ett lågtryck från norska havet som plockar upp mycket värme, säger Biort Eriksen, meteorolog på Meteorologisk institutt i Norge.
I södra Norrland och Svealand kommer temperaturen den närmaste tiden att ligga mellan en minusgrad och tre plusgrader.
I söder kan det bli uppemot fem grader varmt.