Kalvschnitzel med salvia och skinka
Uppdaterad 2019-02-22 | Publicerad 2012-07-27
Saltinbocca alla romana
Ingredienser till fyra personer:
800 gram potatis, skalad och skuren i tunna, tunna skivor
2 matskedar olivolja
1 teskedar rosmarin
salt och svartpeppar
250 gram körsbärstomater, med skaftet kvar
4 kalvschnitzlar
4 skivor parmaskinka
4 salviablad, strimlade
75 gram smör
1 deciliter torrt vitt vin
salt och svartpeppar
salviablad till garnering
Saltin bocca betyder att något är så gott att det hoppar in i munnen av sig självt.
Och det är just vad den här rätten gör.
– Den är så enkel och så god att den med lätthet skuttar in i munnen, säger Paolo.
Gör så här:
1. Värm upp olivolja (2 msk) i en stor stekpanna. Lägg ner potatisskivorna, strö över rosmarin, salt och peppar och stek tills klyftorna är lite brynta och har mjuknat.
2. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Lägg i tomaterna (med skaftet kvar) och låt dem koka i en minut. Ta upp tomaterna och häll av vattnet.
3. Banka ut kalvschnitzlarna till en tunn köttskiva. Salta och peppra. Strö strimlad salvia på köttets ovansida och platta in salvian med handflatan. Lägg sedan på en skiva parmaskinka på varje skiva. Stick in en tandpetare för att hålla skinkan på plats.
4. Värm upp 50 gram av smöret i en stor stekpanna och lägg i schnitzlarna. Bryn dem hastigt på båda sidor tills de är gyllenbruna. Ta upp dem och håll dem varma.
5. Tillsätt vinet och blanda med skyn i stekpannan och låt skyn få ett uppkok. Rör ner resten av smöret och skeda upp såsen över kalvschnitzlarna. Garnera med salviablad.
6. Servera med potatisskivor och tomater.
Människans framtid räddad
Maniok är växten som ska rädda mänskligheten. Åtminstone enligt en forskargrupp som studerat hur mattillgången kommer att påverkas i ett allt varmare klimat. De näringsrika rötterna från maniokbusken är redan stapelvara i många tropiska länder, som gryn eller mjöl. Och i ett allt varmare klimat är det en av de få matväxter som gynnas, enligt FN:s nyhetsbyrå IRIN. Forskarna räknar med en kraftigt ökad produktion i framtiden.
(Aftonbladet)
Transfett begränsas
Nya hårdare regler ska begränsa de skadliga transfetterna i maten. Livsmedelsverket föreslår att mat som säljs i Sverige inte får innehålla mer än två procent. Industriellt transfett finns bland annat i kakor och misstänks kunna orsaka prostatacancer och olika hjärt- och kärlsjukdomar. Den föreslagna begränsningen ligger helt i linje med nivån i andra länder.
(Aftonbladet)