Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Lax med smörstekta äppeltärningar och potatismos

Uppdaterad 2019-11-18 | Publicerad 2008-05-05

45 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

800 g potatis

2 dl mjölk

2 + 2 msk smör

2 äpplen

2 msk hackad gräslök

0,5 tsk timjan

600 g färsk eller tinad laxfilé

3 msk sesamfrön

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala potatisen till moset och koka den.

2. Sätt igång ugnen på 200 grader.

3. Skala äpplena, skär bort kärnhusen och skär fruktköttet i små tärningar.

4. Hacka gräslöken.

5. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Stek äppeltärningarna hastigt på hög värme någon minut. De ska inte bli mosiga och tappa formen.

6. Ta av värmen, salta och peppra försiktigt och blanda ner gräslöken och timjanen. Håll varmt på spiskanten.

7. Ta bort skinnet från laxen. Dela fisken i fyra portionsbitar. Salta, peppra och klappa in sesamfröna. Ställ i en ugnssäker form och baka 10 minuter i ugnen. Fiskköttet ska bara precis bli ogenomskinligt in till mitten

8. Häll av vattnet från den kokta potatisen och låt ånga av någon minut.

9. Mosa med potatispress eller stöt. Blanda ner mjölken och resten av smöret. Smaka av med salt och lite peppar.

10. Lägg upp en botten av äppeltärningar på fyra tallrikar. Ställ laxbitarna ovanpå och servera med moset.