Laxpudding
Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2008-02-25
(4 personer)
Det här behöver du
300 g rimmad eller gravad lax i skivor
1 kg potatis
1 lök
4 msk hackad dill
2,5 dl matlagningsgrädde
2 ägg
2 + 4 msk smör
salt
peppar
Så här gör du
1. Koka upp vatten i en kastrull till potatisen.
2. Skala potatisen och halvcentimetertjockt. Sjud 5 minuter.
3. Sätt igång ugnen på 200 grader.
4. Skala löken och skiva tunt, tunnare än potatisen. Skär laxen i breda remsor.
5. Hacka dillen grovt.
6. Häll bort vattnet från potatisen och låt den ånga av.
7. Smörj en form eller en liten långpanna som rymmer alla ingredienserna i tre lager. Lägg först i ett lager potatis, sedan lax och så lök och dill. Peppra försiktigt. Fortsätt så och avsluta med potatis.
8. Vispa upp äggen. Blanda i grädden och 1 krm salt. Häll över puddingen.
9. Klicka över de 2 msk smör och grädda i 45 minuter eller tills äggstanningen stannat. Täck med folie om ytan börjar bli bränd.
10. Medan laxen puddar till sig, smält resten av smöret på låg värme och servera sedan till laxen.