Fisk- och kryddig korvgryta
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-27
(30 minuter)
(4 personer)
Det här behöver du
4 portioner ris
0,5 g saffran
1 lök
3 msk hackad persilja
1 chorizo eller annan kryddig korv
4 tomater
2 msk olivolja
20 svarta oliver
300 g fryst sej eller hoki
200 g fryst bläckfisk, räkor eller musslor (eller lite av varje)
1 dl vitt vin eller vatten
salt
peppar
Så här gör du
1. Sätt igång riskoket. Gör som det står på paketet men häll i saffranet samtidigt med riset.
2. Tina fisken så pass att du kan skära den i bitar, typ dubbla munsbitar. Med en bra, tung kniv går det direkt.
3. Skala och hacka löken.
4. Hacka persiljan.
5. Skär chorizon i 0,5 cm tjocka skivor.
6. Dela tomaterna i kvartar. Skär gärna bort de hårda stjälkfästena.
7. Hetta upp oljan i en kastrull (2 l) eller gryta. Fräs löken och chorizon på ganska låg värme så att löken mjuknar men inte tar färg.
8. Lägg i tomaterna, oliverna, fiskbitarna och bläckfisken/skaldjuren. Fräs 5 minuter medan du rör om försiktigt. Salta och peppra.
(Räkor och redan kokta musslor Vänder du ner i grytan när du serverar. De behöver bara bli varma och ska inte fräsas)
9. I med vinet/vattnet och persiljan. Fortsätt puttrandet och rörandet några minuter tills nästan all vätska kokat in. Då bör fisken och de andra havsdjuren vara klara. Om inte: häll i ytterligare lite vatten och puttra någon minut till.
Tipset
En del svarta urkärnade oliver är för bedrövliga. Grekiska Kalamata och Zetas italienska är bra.