Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Fisk- och kryddig korvgryta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-27

(30 minuter)

(4 personer)

Det här behöver du

4 portioner ris

0,5 g saffran

1 lök

3 msk hackad persilja

1 chorizo eller annan kryddig korv

4 tomater

2 msk olivolja

20 svarta oliver

300 g fryst sej eller hoki

200 g fryst bläckfisk, räkor eller musslor (eller lite av varje)

1 dl vitt vin eller vatten

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket. Gör som det står på paketet men häll i saffranet samtidigt med riset.

2. Tina fisken så pass att du kan skära den i bitar, typ dubbla munsbitar. Med en bra, tung kniv går det direkt.

3. Skala och hacka löken.

4. Hacka persiljan.

5. Skär chorizon i 0,5 cm tjocka skivor.

6. Dela tomaterna i kvartar. Skär gärna bort de hårda stjälkfästena.

7. Hetta upp oljan i en kastrull (2 l) eller gryta. Fräs löken och chorizon på ganska låg värme så att löken mjuknar men inte tar färg.

8. Lägg i tomaterna, oliverna, fiskbitarna och bläckfisken/skaldjuren. Fräs 5 minuter medan du rör om försiktigt. Salta och peppra.

(Räkor och redan kokta musslor Vänder du ner i grytan när du serverar. De behöver bara bli varma och ska inte fräsas)

9. I med vinet/vattnet och persiljan. Fortsätt puttrandet och rörandet några minuter tills nästan all vätska kokat in. Då bör fisken och de andra havsdjuren vara klara. Om inte: häll i ytterligare lite vatten och puttra någon minut till.

Tipset

En del svarta urkärnade oliver är för bedrövliga. Grekiska Kalamata och Zetas italienska är bra.