Vild fläskkarré med klyftpotatis
Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2008-05-05
90 minuter
(4 personer)
Det här behöver du
1 kg fläskkarré i bit (fläskkotlett i bit går också bra men blir torrare)
3 dl kaffegrädde
1/2 köttbuljongtärning eller 1 msk viltfond
12 enbär
2 tsk rosmarin
800 g potatis
2 saltgurkor
Gelé eller rårörda lingon
Salt
Peppar
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa enbären orosmarinennet.
3. Salta och peppra karrén och klappa in kryddkrosset runt om.
4. Sätt in stektermometern i karrén så att spetsen hamnar mitt i köttbiten.
Lägg steken i en långpanna eller ugnssäker form och häll 1 dl vatten runt om så blir pannan enklare att diska.
5. Se till att få in steken i ugnen tidigt. Den behöver stå inne drygt en timme. Använd stektermometer och ta ut vid 80 graders innertemperatur.
6. Skala potatisen och dela i kvartar.
7. Ta ut långpannan och stoppa ner potatisklyftorna vid sidan om karrén. In i ugnen igen.
8. Koka upp 3 msk vatten och lös upp buljongtärningen. Slå sedan i grädden och rör om. Färdig fond kan du blanda direkt i grädden.
9. Låt karrén vila insvept i aluminiumfolie tio minuter när den är klar. Servera med potatisen, såsen, saltgurkan i stavar, gelé eller lingon och en tomatsallad.