Fänkålssoppa
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-27
(20 minuter)
(4 personer)
Det här behöver du
900 g fänkål
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
800 g tomater på burk
tärning eller fond på flaska till 13 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
1 tsk socker
1 minibaguette
0,5 dl grovriven parmesan
salt
peppar
Så här gör du
1. Sätt igång ugnen på 250 grader.
2. Ansa och skär fänkålen i 0,5 cm tjocka skivor. Dela stora bitar.
3. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint.
4. Hetta upp oljan i en kastrull som rymmer minst 3 l. Fräs vitlöken och fänkålen någon minut.
5. Häll i tomaterna, 1,3 l vatten, buljongtärningarna/fonden och rör om. Häll i sockret och salta och peppra försiktigt. Sjud i 5 minuter tills fänkålen är mjuk men inte mosig. Smaka av och bättra på med socker, salt och peppar om det behövs.
6. Riv parmesanen.
7. Skär brödet i ganska tunna skivor.
8. Lägg folie eller bakplåtspapper på en plåt. Lägg på brödskivorna och strö på parmesan.
9. Grädda ungefär 1 minut högt upp i ugnen tills mackorna fått lite färg. Håll koll – det går som tåget.