Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Fänkålssoppa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-27

(20 minuter)

(4 personer)

Det här behöver du

900 g fänkål

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

800 g tomater på burk

tärning eller fond på flaska till 13 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

1 tsk socker

1 minibaguette

0,5 dl grovriven parmesan

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 250 grader.

2. Ansa och skär fänkålen i 0,5 cm tjocka skivor. Dela stora bitar.

3. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint.

4. Hetta upp oljan i en kastrull som rymmer minst 3 l. Fräs vitlöken och fänkålen någon minut.

5. Häll i tomaterna, 1,3 l vatten, buljongtärningarna/fonden och rör om. Häll i sockret och salta och peppra försiktigt. Sjud i 5 minuter tills fänkålen är mjuk men inte mosig. Smaka av och bättra på med socker, salt och peppar om det behövs.

6. Riv parmesanen.

7. Skär brödet i ganska tunna skivor.

8. Lägg folie eller bakplåtspapper på en plåt. Lägg på brödskivorna och strö på parmesan.

9. Grädda ungefär 1 minut högt upp i ugnen tills mackorna fått lite färg. Håll koll – det går som tåget.