Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Het färsig soppa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-05

25 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

2 vitlöksklyftor

400 g nötfärs

1 msk olja

2 tsk sambal oelek eller 1 chilifrukt

4 msk fisksås eller ljus soja

2 tärningar hönsbuljong eller 3 msk flaskfond

3 lime

200 g nudlar

Till servering

1 stor morot

2 salladslökar

1 chilifrukt

4 msk grovt hackad koriander

salt

Så här gör du

1. Skala och hacka vitlöken.

2. Bryn köttfärsen i oljan i en stor kastrull eller gryta.

3. Efter någon minut häller du i vitlöken, sambal oeleken/hackade chilifrukten och 2 msk av fisksåsen. Rör om ordentligt.

4. Häll i 1 l vatten och buljongtärningarna/fonden. Rör om.

5. Smaksätt med pressad lime och kanske lite salt. Börja med att pressa i en limefrukt och smaka av vartefter. Soppan ska vara syrlig men inte supersur.

6. Lägg i nudlarna och sjud i soppan tills de är klara.

7. Ansa och skiva salladslökarna under tiden.

8. Skala och skiva moroten tunt.

9. Skiva chilifrukten.

10. Hacka koriandern.

11. Häll upp soppan i skålar och strö i moroten, löken, chilin och koriandern och ringla över lite extra fisksås.

Vego-varianten

Använd vegofärs, soja och grönsaksbuljong.