Het färsig soppa
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-05
25 minuter
(4 personer)
Det här behöver du
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
1 msk olja
2 tsk sambal oelek eller 1 chilifrukt
4 msk fisksås eller ljus soja
2 tärningar hönsbuljong eller 3 msk flaskfond
3 lime
200 g nudlar
Till servering
1 stor morot
2 salladslökar
1 chilifrukt
4 msk grovt hackad koriander
salt
Så här gör du
1. Skala och hacka vitlöken.
2. Bryn köttfärsen i oljan i en stor kastrull eller gryta.
3. Efter någon minut häller du i vitlöken, sambal oeleken/hackade chilifrukten och 2 msk av fisksåsen. Rör om ordentligt.
4. Häll i 1 l vatten och buljongtärningarna/fonden. Rör om.
5. Smaksätt med pressad lime och kanske lite salt. Börja med att pressa i en limefrukt och smaka av vartefter. Soppan ska vara syrlig men inte supersur.
6. Lägg i nudlarna och sjud i soppan tills de är klara.
7. Ansa och skiva salladslökarna under tiden.
8. Skala och skiva moroten tunt.
9. Skiva chilifrukten.
10. Hacka koriandern.
11. Häll upp soppan i skålar och strö i moroten, löken, chilin och koriandern och ringla över lite extra fisksås.
Vego-varianten
Använd vegofärs, soja och grönsaksbuljong.