Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Inlindad fläskfilé med pressad potatis

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-01

55 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

2 msk olivolja

1 msk hackad färsk salvia eller 1 tsk torkad

2 tsk hackad färsk rosmarin eller 1 knapp tsk torkad

600 g fläskfilé

200 g bacon

800 g potatis

200 g sockerärtor, haricots verts, broccolibuketter eller annat grönt

100 g russin

1,5 dl rött vin

2 msk socker

2 msk balsamvinäger

1/2 citron

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Skala och koka potatisen.

3. Hacka (eller smula) örterna så fint du kan och blanda med olivoljan.

4. Lägg fläskfilén i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra den runt om.

5. Häll på den örtiga oljan och massera in den ordentligt. (Kladdigt, men det får man ta.)

6. Vira in köttet i baconskivorna.

7. Stek tills en köttermometer visar 65 graders innertemperatur. Det tar ungefär 30 minuter. Sätt på grillen de sista minuterna så att köttet får lite färg. Låt filén vila på en skärbräda i 10 minuter innan du skär upp den.

8. Fixa såsen under tiden: Koka upp russinen i vinet tillsammans med sockret och balsamvinägern. Sjud tills såsen reducerats till hälften. Smaka och justera med mer socker eller lite pressad citron. Dutta i en knivsudd cayenne den som vill.

9. Pressa den kokta potatisen och servera med fläskfilén, såsen och en grön sak.