Här är de glassiga recepten
Publicerad 2012-07-25
Jordgubbsglass
Ca 1 liter
6 dl jordgubbar, färska eller upptinade frysta
1 tsk äkta vaniljsocker
3 dl florsocker
3 msk ljus honung
4 dl vispgrädde
Gör så här:
1.Mixa jordgubbar, vaniljsocker, florsocker och honung i 2-3 minuter till en fin puré.
2. Sila ner purén i en bunke genom en finmaskig sil och rör sedan ner grädden i purén.
3. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kyl 1 timme.
Med glassmaskin:
4. Häll den kalla smeten i glassmaskinen och följ instruktionerna för just din maskin.
Utan glassmaskin:
4. Ställ en rostfri skål i frysen, den ska bli iskall. Häll över den kylskåpskalla smeten i den rostfria skålen, täck med plastfolie och låt stå i frys i 1 timme.
5. Ta ut skålen och mixa smeten med elvisp i 1–2 minuter så att den blir jämn, ställ tillbaka i frysen.
6. Upprepa 3 till 4 gånger, cirka en gång i timmen.
7. Glassen har nu mjukglasskonsistens, för hårdare glass låt stå ytterligare 4 timmar i frys.
Tips: Variera gärna genom att byta jordgubbarna mot andra bär.
Randiga yoghurtpinnar
6–8 pinnar
10 jordgubbar, färska eller upptinade frysta
1,5 dl + 2 dl + 2 msk vaniljyoghurt
3 msk chokladsås
2 msk strösocker
Gör så här:
1. Blanda 1,5 dl yoghurt med chokladsås. Fyll upp pinnglassformarna till 1/3 och ställ i frys i 30 minuter.
2. Ta ut och fördela totalt 2 dl yoghurt i formarna. Låt stå i frys i 30 minuter.
3. Mixa jordgubbar, socker och två matskedar yoghurt till en fin puré. Sila genom finmaskig sil.
4. Ta ut formarna och häll över jordgubbspurén. Stick i pinnarna och ställ i frys i minst 6 timmar.
Tips: Pinnglassformar finns bland annat på Ikea och Clas Ohlson för en mindre peng.
Juicepinnar med fruktbitar
6-8 pinnar
1/2 mogen mango
5-6 apelsiner
1 citron
4 msk florsocker
3 msk ljus honung
Gör så här:
1. Skär mangon i småbitar.
2. Pressa apelsin och citron till juice i en citruspress.
3. Mät upp 5 dl juice och mixa med florsocker och honung i 1-2 minuter, tills sockret löst sig.
4. Häll blandningen i pinnglassformar, men lämna lite utrymme för mangon. Låt stå i frys i 30 minuter.
5. Ta ut formarna och rör ner mangobitarna. Stick ner pinnarna och ställ i frys minst 6 timmar.
Tips: Spola utsidan av formen i varmt vatten för att lättare kunna lossa glassen.