Det här ska du äta och inte äta
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2001-10-16
Ät så ofta du vill:
Fisk
Fiskbullar, fiskpinnar, inlagd sill
Kaviar
Lax (västkusts- och Stilla havs lax)
Förpackad löjrom
Odlad fisk, exempelvis regnbågslax
Röding
Rökt fisk
Sik
Västkustsill
Kokta skaldjur som hummer, krabba, kräftor och räkor
Spätta
Öring
Mejeriprodukter
Färskost såsom Cantadou, Philadelphia
Hårdost
Smältost
Upphettad ost, gratinerad
Kött
Välstekt eller kokt kött av gris, får, ko
Charkuterivaror som är nyförpackade eller i bit
Ät varje dag:
Potatis, ris, pasta, couscous eller liknande
Fiberrikt bröd
Grönsaker, rotfrukter och frukt vid varje måltid
Mjölk, fil, yoghurt eller ost
Kött, fågel, ägg, fisk eller baljväxter
Högst en gång i månaden
Vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken och Vänern
Röding, vildfångad från Vättern
Sill/strömming/surströmming från Östersjön och Bottniska viken
Vildfångad öring från Östersjön, Bottniska viken och Vänern
Ät aldrig:
Fisk
Abborre
Gravad fisk
Gädda
Lake
Lakelever
Ostron
Stor hälleflundra
Torsklever
Ål
Mejeriprodukter
Opastöriserad mjölk
Ost av opastöriserad mjölk
Mjuka och halvmjuka mognadslagrade dessertostar som mögel- och kittostar, brie, camembert, gorgonzola, vacherol och reblochon
Kött
Lever
Gravat kött eller fågel
Rå köttfärs
Kallrökt kött av får eller gris
Källa: Livsmedelsverket