”För mig är julbaket ett sant nöje varje år”
Uppdaterad 2019-12-06 | Publicerad 2007-12-15
Saknar du inspiration till julbaket? Låt konditor Claes Karlsson tipsa om enkla klassiker och nya påhitt.
Är det några kakor eller godisar som alltid finns med i ditt julbak?
– Klenäter är ett måste och så vill vi ha någon sorts chokladfudge och så knäck. Senast – och i boken – gjorde jag knäckarna som små klubbor i stället för i pappersformar.
Har du något tips för ett lyckat julbak?
– Ägna en hel dag eller åtminstone en kväll åt julbaket så att du hinner göra några olika sorter i lugn och ro. Ta några enkla recept och försök inte göra för mycket. Det ska vara ett nöje och avstressande att julbaka – inte ett tvång.
Lever du själv upp till det tipset?
– Ja, faktiskt. Jag drar ihop kompisar och så dricker vi lite glögg och bakar en kväll. Jag tycker det är riktigt kul trots att jag jobbat som konditor i många år.
Engelsk fruktkaka
”Det är inte alla som gillar fruktkakor, men jag vågar lova att när du väl har bakat den här kakan, så är det inte sista gången du smakar den.”
Cirka 12 bitar
Fyllning:
0,5 dl suckat
0,5 dl apelsinskal, syltade
0,5 dl russin
0,5 dl gula russin
0,5 dl cocktailkörsbär, hackade
2 msk konjak
Kaka:
200 g smör, rumstempererat osaltat
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke och låt den stå ett par timmar.
Vispa smöret och båda sockersorterna, så att smeten blir luftig.
Knäck därefter i ett ägg i taget och rör ner mjölet och bakpulvret. Tillsätt sedan fyllningen och rör om. Häll till sist smeten i den smorda formen.
Grädda mitt i ugnen i 170 grader i cirka 55 minuter. Låt kakan svalna innan du vänder på formen och plockar ut den.
Ljus chokladtårta med glöggtryffel
”Man bakar för det mesta chokladtårtor med mörk choklad eller kakao. Här har jag i stället valt att baka med en ljus choklad, dels för att tillfredställa dem som föredrar ljus choklad, dels för att den passar så fint till glöggsmaken.”
Cirka 12 bitar
Tårta:
300 g ljus choklad
200 g smör, normalsaltat
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 msk vit sirap
3 ägg
2 msk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
Tryffel:
0,75 dl grädde
3 msk starkvinsglögg
150 g mjölkchoklad, finhackad
1 msk glukos, 50 g
50 g smör, osaltat rumstempererat
Smält chokladen och smöret i mikron eller i vattenbad.
Blanda samman dessa två ingredienser och tillsätt båda sockersorterna
och sirapen. Tillsätt därefter äggen och blanda väl.
Sikta i resten av ingredienserna.
Häll smeten i en välsmord springform, cirka 20 cm i diameter och grädda mitt i ugnen i 175 grader, cirka 30 minuter. Låt kakan svalna innan du tömmer den ur formen.
Koka upp grädden tillsammans med glöggen.
Häll det över chokladen och glukosen. Mixa sedan samman allt med smöret.
Stryk tryffeln på tårtan och låt den stelna.
Schweiziska pepparkakor
”Dessa pepparkakor skiljer sig ganska mycket från de klassiska pepparkakorna – dels för att det är ytterligare ett par sorters kryddor i degen, dels för att de är både sega och innehåller lite syltad frukt. De är ett smarrigt komplement till
de övriga kaksorterna.”
Cirka 50 stycken
Kakor:
200 g honung
0,5 tsk hjorthornssalt
2 msk mjölk
1,75 dl strösocker
1,5 dl hela mandlar, skållade
1 dl apelsinskal, syltade hackade
0,5 tsk malen torkad
koriander
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen anis
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen nejlika
1 krm finriven muskot
5 dl vetemjöl
Garnering:
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
Värm honungen till cirka 50 grader på spisen eller i mikron.
Blanda ihop hjorthornssaltet med mjölken och låt det stå.
Blanda sedan resterande ingredienser inklusive den uppvärmda honungen till en deg. Tillsätt mjölk-blandningen. Degen kan ha lite svårt att hålla ihop men så ska det vara.
Kavla ut degen tills den blir cirka 1,5 cm tjock och lägg den på en bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader, cirka 12 minuter. Låt svalna.
Koka sockret och vattnet till 110 grader, tag av från plattan och kyl något i ett kallt vattenbad.
Tag en ny diskborste och doppa i sockret för att sedan gnugga det på den avsvalnade pepparkakan tills sockret blir vitt. Fortsätt så över hela kakan.
Skär den sedan i små rektangulära bitar cirka 1,5 x 2 cm. Förvara pepparkakorna torrt och svalt.
”Mandelmusslor kan man äta både som torra kakor eller fyllda med lättvispad grädde och lite färsk frukt. Många använder sylt som fyllning. Jag föredrar färska bär.”
Cirka 40 stycken
200 g riven mandelmassa
220 g smör, rumstempererat osaltat
0,5 dl finrivna mandlar
4 dl vetemjöl
Små mandelmusselformar
Blanda samman mandelmassan och smöret till en slät smet.
Tillsätt därefter resterande ingredienser. Arbeta inte degen för mycket. Låt gärna vila i kyl ett par timmar.
Kavla ut degen tills den är cirka 0,5 cm tjock. Klä därefter musselformarna med degen.
Grädda dem i 175 grader mitt