Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

United hånas för kokbok med flygplansmat

Uppdaterad 2019-01-15 | Publicerad 2019-01-09

Gillar du flygplansmat? Då har United Airlines kokboken för dig – med 40 recept hämtade direkt från flighterna.

Men boken har blivit föremål för åtlöje på sociala medier.

Trots det överväger SAS ändå att hoppa på tåget.

– Många passagerare har haft en positiv matupplevelse, säger Alexander Lund, produktansvarig för mat på.

För vissa är flygplansmaten resans höjdpunkt medan andra knappt kan svälja den.

Om du gillar maten eller inte kan ha att göra med vilken prisklass du reser i, men i United Airlines nya kokbok finns 40 recept från både business klass-menyn och ekonomiklassen.

Tillexempel kan du lära dig att laga deras ”kokosnötssoppa med sambal oelek-kyckling”.

Många uttrycker dock en hånfull skepsis mot boken på sociala medier.

”Jag har alltid undrat hur man gör den där kyckling- och rishundmaten som United serverar”, skriver en användare på Twitter om den nya kokboken.

En annan twittrare stämmer in i samma ton:

”Jag vet inte hur det är med er, men jag har aldrig tänkt ... ’Jag älskade verkligen den där maten jag fick på flyget, jag vill laga det hemma’”.

SAS hakar på trenden

Trots detta överväger även SAS ett liknande projekt.

– Vi släppte en kokbok under 2000-talet som heter Scandinavian World Cooking med recept och menyer från olika delar av världen med den mat vi hade på flygen då, säger Alexander Lund, produktansvarig på SAS inom mat och dryck.

En hel kokbok lär det inte bli frågan om, men en receptsamling kan bli aktuellt.

Alexander Lund säger att SAS menyer bygger på ett hållbarhetstänk och menar att de vill inspirera till att använda lokalt producerade råvaror.

– Vi får ofta frågor från våra passagerare som haft en positiv matupplevelse ombord, säger han.

Smaklökarna ändras

Ingen kan dock påstå att flygplansmat har haft ett bra rykte, något Alexander Lund säger har att göra med hur smaken förändras uppe i luften.

– När man flyger ändras förutsättningarna för hur man upplever smak. Det är ett annat tryck och en annan luftfuktighet som påverkar hur man uppfattar mat. Det upplevs som mer smaklöst där uppe. Samma måltid smakar olika på marken jämfört med i luften. Det är utmaningen.

Vad ska man tänka på för att göra bra flygplansmat?

– Man måste ha mer syra, en annan sälta och mycket umamikaraktär i maten. Tillexempel soltorkade tomater, lök och soja.

All ny SAS-mat testas både på land och i luften innan den hamnar på flygmenyerna. Men vilken mat som är mest uppskattad varierar beroende på destination och tid på dygnet, enligt Alexander.

– Köttbullar och potatismos och pasta har gått bra. Rätter som har lång koktid och som lämpar sig för att värmas upp brukar också uppskattas. Filéträsket är lite svårare, det är inte lika gott att värma på en kycklingfilé eller fläskfilé.

Följ ämnen i artikeln