Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Juans tapas dansar tango på tungan

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2008-10-02

Menyer på sex olika språk, solblekta bilder på grillspett och neonskyltar som lockar med ”mat med skandinavisk touch”.

Nej, Playa del Inglés är ingen gourmetdestination.

Men det finns undantag. Tapasrestaurangen Tango är det närmaste det kanariska köket du kommer i den här delen av Gran Canaria.

Med mörkt, bakåtkammat hår, blå skjorta och blanka skor viner Juan S Dominguez omkring mellan borden som i en tangodans. Koncentrerat och passionerat. Han svär och strör komplimanger om vartannat medan han langar fram tapas på tapas.

I köket står kocken Floro Miranda Lopez, en tvättäkta spanjor som ska visa hur man lagar några av krogens populäraste tapas. En av dem är pimientos padron, friterad spetspaprika.

– Det är en korsning mellan chili och paprika, förklarar Juan. De smakar som paprika men en av fem är starka som chili – och det går inte att se vilka som är det. Så när det är ett sällskap som äter sitter alla och undrar vem som först börjar gråta.

Kocken Floro sänker ner de gröna paprikorna i fritösen, tar upp dem någon minut senare och strör havssalt över. Anrättningen är lika enkel som god.

Försiktig med chilin

Nästa rätt, räkor i vitlök. En ny nypa havssalt över några tinade räkor. Sedan snabbt ner med dem i en het panna tillsammans med chili och vitlök. En näve persilja över. Klart.

– Räkorna blir klara på vägen till bordet, säger Juan. Man får inte låta dem stå, då blir de som gummi och smakar pecka.

En av de mest kända kanariska rätterna är papas arrugadas – små, saltkokta potatisar som serveras med en kall paprika- och chilisås. Såsen är enkel att göra själv för den som tycker att det är långt till nästa kanariesemester. Juan påpekar dock att man ska vara försiktig med chilin.

– Det ska smaka, men inte vara starkt. Maten här innehåller inte onödigt starka kryddor.

Han erkänner utan omsvep att det inte bara är traditionellt kanariska rätter som serveras på Tango.

– Känner du till gamla kläder? Det är som pytt i panna med kikärter. Vi testade att ha det på menyn, men det slutade med att vi fick äta det själva.

En annan typisk kanarisk rätt är marinerad lever.

– Det fungerar inte heller bland turisterna. Det är samma sak som att pölsa eller surströmming aldrig skulle accepteras i Spanien.

Juan S Dominguez pratar flytande svenska. Efter att ha bott i Sverige under flera år återvände han till Gran Canaria och träffade många svenska turister när han arbetade för Ving.

– De klagade på att alla restauranger var så opersonliga och hade samma mat.

Belåtna gäster

Sedan Juan öppnat Tango har otaliga svenskar varit där. Det visar inte minst restaurangens väggar och tak. De är som en gigantisk gästbok, fullklottrade med hälsningar från belåtna gäster.

Två av dem är Per-Erik och Irene Bergström från Värmdö utanför Stockholm, som precis har tömt sina tallrikar.

– Servitören bad att få göra vår meny, så det blev små överraskningar som kom in. Det var lite spännande – och jättegott. Dessutom berättade han mycket om maten, vilket var trevligt.

Laga läckerheterna hemma

Papas arrigadas – potatis med het paprikasås

(2 portioner)

Cirka 14 små potatisar

Cirka 30 g salt (1/2 hekto salt per kilo potatis)

1/2 tsk paprikapulver

1 liten röd chili

8 klyftor vitlök

1/2 tsk kummin

1,5 dl olja

1 msk vinäger

1,5 dl vatten

En nypa salt

Gör så här:

1. Koka potatisarna i saltat vatten.

2. Gör såsen under tiden genom att blanda alla ingredienser i en skål. Ta gärna lite mindre chili till en början och smaka av. Det ska smaka, men inte vara för starkt.

3. Mixa till en sås med mixerstav.

Mejillones vinagreta – musslor i vinägrett

10 kokta blåmusslor

1/2 grön paprika

1/2 röd paprika

1/2 gul lök

1 tomat

3 msk olivolja

2 tsk vinäger

Salt och peppar

Gör så här:

1. Finhacka grönsakerna och blanda med olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

2. Ta bort ”överskalet” på musslorna. Låt köttet ligga kvar i ”underskalet” och lägg upp på en tallrik.

3. Skeda över vinägretten så att musslorna täcks.

Gambas al ajilloräkor i vitlök

15 frysta räkor

1 vitlök

Torkad chili

Hackad persilja

Havssalt

Olivolja

Gör så här:

1. Strö havssalt över de tinade räkorna.

2. Häll olja i en panna, helst av keramik, och lägg i räkor, vitlök och chili i den heta pannan.

3. Stek hastigt tills räkorna har fått färg. Strö över hackad persilja och servera genast.

Reseguider - Ladda hem och ta med -
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln