Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Miniguide: Slovenien

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-04-25

- fakta, adresser, länkar

Därför: Nytt EU-land från 1 maj, skynda hit och ta en titt på ett välmående land som klarade uppbrottet från Jugoslavien utan stor dramatik. Det här är Österrike-Schweiz-stämning i koncentrat!

Bästa tid: Maj-september om du vill bada vid den korta kustremsan eller vandra i de mäktiga bergen. December-mars om du vill åka skidor utför i Maribor eller Kranjska Gora.

För vem? Alla som uppskattar vacker natur, gästvänlighet, god mat och korta avstånd till alla sevärdheter

Absolut inte: Blanda inte ihop Slovenien med Slovakien!

Kul kunskap: Slovenien producerar fler böcker per capita än något annat europeiskt land.

Åka hit & runt

Inga svenska charterarrangörer flyger hit. Slovenska flygbolaget Adria Airways har biljetter Köpenhamn-Ljubljana för 1 800 kr tur och retur. Reguljärt med SAS från 3 600 kr.

www.adria-airways.com

Bussresearrangörer kombinerar Kroatien-Venedig-Slovenien.

Bo

Gott om prisvärda hotell och pensionat. Man kan också hyra in sig i privatrum, enklast via lokala turistbyråer, för cirka 150 kr/natt.

I huvudstaden Ljubljana kan vi rekommendera Pri Mraku, Rimska cesta 4.

Man får valuta för pengarna på detta välskötta familjehotell med bra läge. Cirka 650 kr per natt för dubbelrum med frukost.

Tel: +386 (0)1–421 96 00

Äta/dricka

Gott och billigt – det är den enkla sammanfattningen. Bastanta rätter av centraleuropeiskt snitt varvas med fisk och skaldjur. Den lokala ölen Lazko Zlatorog är utmärkt – liksom en rad viner som serveras och säljs i vinotek eller barer. Middag för två med lokalproducerat vin kostar runt 150 kr.

I Ljubljana ska du inte missa restaurang Gostilna As, Copova 5, Knafljev prehod,

Tel: +386 (0)1–425 88 22.

Middag kostar cirka 150 kr för två utan måltidsdryck

ra/uppleva

Sola,bada vid kusten där Piran är huvudorten – eller åk skidor i bergen. Sloveniens hudstad Ljubljana når du bekvämt med bil eller buss.

Shoppa

Lokala viner och den soltorkade skinkan, prsut, för cirka 80 kr per kilo.

Följ ämnen i artikeln