Snabbkoll på kebab
Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2004-07-04
När turkarna själva sätter sig till bords är det en sak som gäller – mycket mat som man kan äta länge av.
Här är en snabbguide till den turkiska maten.
8 små rätter
Meze: Smårätter som inleder måltiden, med allt från tomater, paprika och bönor till persilja, linser och yoghurt.
Prulgo: En ris- och grönsaksblandning.
Coban salata: Färska grönsaker, olja, salt och citron som tillsammans med pitabröd är ett näst intill måste på varje tallrik.
Köfte: Köttbullar, gjorda på persiljekryddad lammfärs.
Ekmeli balik: Grillade småfiskar i bröd
Bövegi: Fylld deg med fårost
Iskembe corbase: Soppa på lamm- eller komage ,
Baklava: Mandel- eller nötmassa inbakad i smördeg, dränkt i honung.
Kebablexikon
Döner kebab: Strimlat lammkött som pressats med fett och ägg och kryddats.
Sharwarma: Småt bitar av kycklingkött med sallad i pitabröd.
Shawarma på lammkött: Anses som delikatess och är något dyrare.
Shish kebab: Grillade bitar av lamm eller kyckling.
Iskender kebab: Strimlat lammkött blandat med grillade köttbitar, chilisås och yoghurt.
Adana kebab: Grillade kryddstarka färsrullar av lamm och kalv.
5 bra fraser
Hej: Merhaba
Vad kostar shishkebaben?: Sis kebabin fiyati ned kabar?
Tack så mycket: Pok tesekür edenim!
Kan jag få notan, tack: Hesabi alabilin miyim!
Hejdå: Güle güle!
Resematchen
Resa sätter på tre turkiska kustpärlor.
Hanna Nilsson, Sture Olsson