Kring katedralen
Café Trussardi – modernt italienskt
Piazza della Scala 5. T-bana: Duomo
Mellan: Under Patrick Blancs vackra vertikala trädgård på innergården ligger ett av Milanos elegantaste och lågmäldaste restaurangalternativ. Ta ett glas vin och rotfruktschips i baren, eller välj en rätt från den lilla, skiftande menyn och avnjut den långsamt.
www.trussardiallascala.it
Il Marchesino – modernt italienskt
Via Filodrammatici 2. T-bana: Duomo
Lyx: Gualtiero Marchesi, Italiens mest omtalade kock, basar över en modern restaurang i den milanesiska institutionen, La Scala. Stolar klädda i djupt karmosinrött frammanar den intilliggande konsertsalen, precis som noterna som svallar över det vita porslinet. Menyn är likaledes traditionell, men genomsyras ändå av en kreativ anda.
Tel: 02 720 94 338
L’antico Ristorante Boeucc –italienskt
Piazza Belgioioso 2. T-bana: Montenapoleone
Lyx: Man går inte till Milanos äldsta restaurang för att man längtar efter kulinariskt innovativ matlagning. Restaurangen ligger undangömd på en vacker piazza och den är en favorit bland de finansmän från andra sidan gränsen som inte strävar efter offentlig uppmärksamhet.
www.boeucc.com
Maio – modernt italienskt
Piazza Duomo, La Rinascente, 7 tr. T-bana: Duomo
Mellan: Med katedralen som kuliss, ett glastak och några enstaka Eames och Bertoiastolar, är menyn på den här restaurangen på sjunde våningen helt enkelt en aptitlig bonus. Serverar även pizzor och mackor.
Tel: 02 885 2455,
Quadrilatero D’oro & Giardini Publici
Armani Nobu – modernt japanskt, crudo
Via Pisoni 1. T-bana: Montenapoleone
Lyx: Några och ett dussin år och lika många restauranger senare blandar Nobuyuki Matsuhisa fortfarande kontinenter och kokkonster med en särskild känsla, även om man undrar hur långt franchise-restaurangen kan sträcka sig. Priserna och möjligheten att spana in folk är bättre i den kvalmiga baren en trappa ned.
www.armaninobu.it
Emporio Armani Caffé – modernt italienskt
Via Crocerossa. T-bana: Montenapoleone
Lyx: Ne cotton ne’ crudo (varken tillagat eller rått) är signaturrätten på det här kaféet med bred inriktning i Armanis moderskepp. Den enkla menyn med 70 procent ekologiska grönsaker, kött, fisk- och skaldjur serveras av manliga modeller.
Tel: 02 723 18 680.
Il Salumaio di Montenapoleone – italienskt
Via Monte Napoleone 12. T-bana: San Babila
Mellan: Prosecco och trofi e pesto (liguriska pastavarianter) på en innergård täckt av murgröna omringad av Gucci och Dior? Japp, du är i Milano. Delikatesserna i den intilliggande butiken är dyra men svåra att säga nej till.
www.ilsalumaiodimontenapoleone.it
Joia – italienskt, vegetariskt
Via Panfilo Castaldi 18. T-bana: Porta Venezia
Lyx: Joia är känt för sina säsongsvaror och de lätta, rena smakerna, men menyn genomsyras av drama och poesi. Visst finns det några trötta klavertramp på menyn, men efter en portion för mycket av tung cotoletta ( kalvkotlett) är kocken Pietro Leemans gröna rike helt enkelt förtjusande. Lunchen för 40 euro är ett bra val.
www.joia.it
Piccola Ischia – pizzeria
Via Giovanni Battista Morgagni 7. T-bana: Lima
Budget: Väggar som målats med motiv av la bella Napoli är inte alltid en äkthetsgaranti, som tusentals pizzahak världen över visar, men du kommer att inse att det här är äkta vara när du får en glimt av de förkolnade, bubbliga bottnarna. Finns även på Viale Umbria 60 (t Lodi).
www.piccolaischia.it
Brera
Fioraio Bianchi Caffé – italienskt, franskt
Via Montebello 7. T-bana: Moscova
Mellan: Den här tidigare blomsterbutiken är toppen om man vill äta en subtil fransk lunch eller inta en utmärkt aperitivo. Middagarna är fräscha och innovativa.
www.fioraiobianchicaffe.it
Pescheria da Claudio – crudo
Via Ponte Vetero 16. T-bana: Lanza
Mellan: Slå dig ner bland de klipska kostymmänniskorna för en sen lunch eller en tidig middag med pesce crudo (rå fisk).
www.pescheriadaclaudio.it
Lo’s chinese takeaway – kinesiskt
Via Mercato 14. T-bana: Lanza
Budget: Här samlas lokalbor från Milanos kinesiska kretsar – det är ett superbilligt alternativ till att gå till Chinatown. Menyn är i traditionell Cinese-stil, men de snålar inte med kryddorna.
Tel: 02 864 60 944
Pizzeria Grand’Italia – pizzeria
Via Palermo 5. T-bana: Moscova
Budget: Som favorit bland både ragazzi på barrunda och familjer serverar den här Brerainstitutionen traditionell milanesisk pizza a trancio (i bit). Lövtunn pizza kanske fungerar på andra platser, men här vill man ha den tjock.
Tel: 02 877759
Corso como, Porta Garibaldi & Isola
Antica Trattoria Della Pesa – italienskt
Viale Pasubio 10. Spårvagn 3, 4
Lyx: Ett omedelbart nostalgirecept: ta landmärket och huset där Ho Chi Minh bodde på trettiotalet, tillsätt några litterära typer från något förlag i närheten, blanda med trygga klassiker, krydda med lite rött och avsluta med en len och berusande zabaglione. & 02 655 5741
Cantiere dei Sensi – modernt italienskt
Via Carmagnola 5. T-bana: Garibaldi
Mellan: Delvis bar, delvis restaurang, och dessutom en utställningslokal. Det här hörnet av Isola symboliserar förändringarnas vindar men behåller kvarterskänslan. Maten är fräsch och enkel med en regional touch och en flexibel meny som fungerar bra med vinerna.
www.cantieredei sensi.it
Ex Mauri – italienskt, venetianskt
Via Federico Confalonieri 5. T-bana: Garibaldi
Mellan: Gå till den här moderna, eleganta venetianska bacaron (baren) i urbana Milano när du behöver lite tid iväg ifrån Lombardiet. Ställ fram skolstolen vid ett kärleksfullt slitet bord för lite fantasirika fisk- och skaldjursrätter. Deras gelati och tårtor är hemlagade.
www.exmauri.com
Teatro 7 – modernt italienskt, matlagningskurser
Via Thaon di Revel 7. T-bana: Zara
Lyx: Kocken Rico Guarnieri, som har riktig rockstjärnestatus, är din under tiden som han suddar ut gränserna mellan kök och bord, kock och restaurang. Laga en måltid på traditionellt vis med säsongens bästa lokalproducerade primörer, duka bordet och ät. Det är en perfekt blandning av drömkök och elegant matsal. Boka.
www.teatro7.com
San Babila
California Bakery – bageri, hamburgare
Viale Premuda 44. Spårvagn 9, 23
Budget: Det är inte bara amerikaner som strömmar till det här kaféet för en brownie, bagel, cheesecake eller sen kvällsburgare. Även om du befinner dig i världens mest avundade matkultur så händer det då och då att tu vuoi fare l’Americana.
www.californiabakery.it
Da Giacomo – italienskt
Hörnet Via Benvenuto Cellini och Pasquale Sottocorno. Spårvagn 9, 23
Lyx: Det här stället kan vid en första anblick se ut som en turistfälla, men är populärt året runt bland de medvetna milanoborna. De kommer för att njuta av soliga toscanska vibbar och färska, enkla pastarätter. Skaldjur är en specialitet.
www.dagiacomoristorante.it
Gold – modernt italienskt
Via Carlo Poerio 2a. Spårvagn 9, 23
Lyx: Dolce & Gabbanas glittriga lovsång till överflödet förtrollar eller förskräcker beroende på ditt humör (och kanske på vem som betalar). Det finns en ”hälsomeny”, även om den ser ut att vara hämtad från ett gammaldags hälsohem – allt innehåller fullkornsspagetti och är ångkokt. Pastan i bistron är å andra sidan både intressant och rimligt prissatt – guld!
www.dolcegabbanagold.it
Porta Romana & södra Milano
Dar el Yacout – marockanskt
Via Cadore 23. Spårvagn 9, 16
Mellan: På Yacout börjar du med en nordafrikansk aperitivo och fortsätter av bara farten med en festmåltid och lite magdans vid ett på natten. Det stora utrymmet är överdådigt dekorerat med mosaik i massor, och garanterat underhållande.
www.yacout.it
Fingers – crudo, italienskt
Via San Gerolamo Emiliani 2. T-bana: Lodi
Mellan: En synnerligen milanesisk ekvation: en brasiliansk kock + en italiensk restaurangägare = sushi. Denna lynniga, tatamitäckta ristorante fixar snabbt ihop en italiensk carpaccio, sushi och bläckfiskbläckrisotto åt Nobu-avfällingar som önskar ett trevligare bemötande.
Tel: 02 541 22 675
Giulio Pane e Ojo – italienskt, romerskt
Via Ludovico Muratori 10. T-bana: Porta Romana
Mellan: Servitörerna serverar romersk sås när du ber dem om hjälp med att välja mellan bucatini amatriciana (penne med tomat, pecorinoost och griskind) och saltimbocca (kalvstek med salvia). När det är så här billigt, varför inte ta båda?
www.giuliopaneojo.com
Lacerba – modernt, italienskt
Via Orti 4. T-bana: Lamarmora Romana, Porta Romana
Mellan: Som en hyllning till futurismen, Milanos mest ökända konströrelse, serverar Lacerba rätter från Marinettis knasiga kulinariska manifest (död åt pasta!), och inte riktigt lika grällt konstnärliga medelhavsinriktade fisk- och skaldjursrätter. Den utmärkta vinlistan gottgör raseriet och den vibrerande maskinella utrustningen på väggarna.
www.lacerba.it
Maru –japanskt
Viale Sabotino 19. T-bana: Porta Romana
Lyx: Arkitekten Anna Giorgis design flödar över av Roppongi och alternativt chict, och det estetiska reflekteras i maten och gästerna. På den omfattande menyn finns soba, ramen, tempura och rå mat som kombineras på olika kreativa sätt.
www.maru.co.it
Navigli, Porta Ticinese & Zona Tortona
Acquasala – italienskt, apuliskt
Ripa di Porta Ticinese 71. T-bana: Porta Genova
Mellan: Cucina povera, som en gång var de fattigas mat, fick ett fashionabelt uppsving för ett par år sedan. De nostalgiska apuliska rätterna passar in på beskrivningen: sprött, ugnsbakat ris med musslor och fave e cicoria (en mäktig puré av bondbönor).
www.acquasala.it
Bussarakham – thai
Via Valenza 13. T-bana: Porta Genova
Lyx: Den välsmakande thaimenyn bjuder inte mer än standardrätterna, men inredningen är fantastiskt autentisk och gör att det känns som om du befinner dig på ett femstjärnigt hotell i Bangkok.
Tel: 02 894 22 415
Cantina della Vetra – italienskt
Via Pio IV 3. Spårvagn 2, 3, 14
Mellan: Det här lantgårdsinspirerade stället med stora fönster som vetter ut mot Piazza Vetra har rutiga bordsdukar men överdriver för övrigt inte de rustika elementen. Stället är lika känt för sin vinkällare som för de mättande lokala klassikerna, och det är fullsatt de flesta kvällar.
www.cantinadellavetra.it
El Brellin – italienskt
Hörnet Vicolo dei Lavandai 14 och Alzaia Naviglio Grande 14. T-bana: Porta Genova
Lyx: El Brellini, som ligger i ett 1600-talstvätteri, har en upplyst, romantisk trädgård. Här serveras hemlagad pasta och milanesiska specialiteter. Brunchbuffén på söndagar består av torkat kött, äggröra, rökt lax och hemgjorda desserter. Kom tidigt för att få bord.
www.brellin.com
La Cozz – fisk- och skaldjur, franskt
Via Savona 41. T-bana: Porta Genova
Mellan: Moules et frites (musslor och strips) får en milanesisk förvandling i det här uppsluppna templet. De kan fås tillagade på ett antal sätt, från grädde och Pernod till ruccola och saffran. Fines de claires (ostron) serveras till förrätt medan desserterna tar dig tillbaka till Via Savona.
www.lacozz.it
Piquenique – italienskt, franskt
Via Bergognone 2. T-bana: Porta Genova
Mellan: Med sin stora bar, trevliga personal och rustika möbler känns Piquenique som din nya bästa väns hus på landet. Designfolket kommer hit på söndag ar för den amerikanskinspirerade brunchens skull.
www.piqueniquemilano.it
Pizzerie del Ticinese – pizzeria
Corso Di Porta Ticinese 65. Spårvagn 3
Mellan: De speciella pizzorna med färska ekologiska ingredienser ser till att stället är fullpackat varenda kväll.
Tel: 02 894 02 970.
Shri Ganesh – indiskt
Via Elia Lombardini 8. T-bana: Porta Genova
Mellan: Personalen håller sig antingen i bakgrunden eller är pratglada, beroende på ditt humör. Oavsett så mättar de dig med en kött- eller grönsaksthali som är komplext kryddad och fint presenterad.
www.shriganesh.it
Budget: Mindre än 20 euro
Mellan: 20–40 euro
Lyx: Över 40 euro för en tvårättersmiddag utan dryck.