Fakta: Segla på Big Blue 1
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-08-16
Typ: Dufour 45.
Mått: 14 x 4,3 meter.
Antal hytter: Fyra dubbelhytter. Livet ombord levs dock med fördel på däck, utrymmet i hytterna räcker inte till mer än att sova och förvara packningen. Dessutom är det hett och fuktigt, därför hålls ventiler och dörrar öppna under natten och alla mål mat äts på däck.
Faciliteter: Två wc varav det i aktern är populärast med en liten duschkabin. Vattentanken håller 450 liter och kan oftast fyllas på i varje hamn.
Skeppare: Åke Adriansson.
Värdinna: Gertrude Unga.
Pris: 8 900 kr för en veckas segling med skeppare, halvpension och flyg från Sverige t/r. Dryck/middag som äts på tavernor i hamn tillkommer.
Arrangör: Ericsson charter, Gävle.
En vanlig dag ombord
7.30–9.00 Frukost. Gertrude dukar upp buffé med bröd, ost, yoghurt, juice, kaffe och te. I princip är det bara Gertrude som rör köksutrustningen (med gasspis) under veckan. Om någon genomgår en seglarutbildning hålls ett teoripass efter frukosten.
10.00 Segling. Alla på däck för att lägga ut båten från hamn. Åke briefar om väderläget, vindriktning, planerad rutt osv. Seglen hissas.
13.00 Bad & lunch. Ankring i någon badvik. Oftast sker stoppet i ett område som bara kan nås med båt. Efter badet serverar Gertrude lunch som äts i tillbakalutad stil på däck. Kort teoripass för eleverna efteråt.
14.00 Seglingen fortsätter. Besättningen turas om vid rodret – under överinsikt av skepparen – och alla hjälper till med seglarsysslorna.
17.00 Förtöjda i hamn. Seglingen avslutas med lite snacks. Sedan har alla tid för egna aktiviteter – shopping, museibesök, souvlakifrosseri.