Kaka på kaka - Sverige runt
Uppdaterad 2019-06-19 | Publicerad 2004-06-23
På Kakslottet finns 50 sorter att välja på
taxinge-näsby. På slingrande småvägar kommer vi fram till Taxinge-Näsby gods, längst ut på en liten udde vid Mälaren.
Här kalasar gästerna på norra Europas största kaffebord. För på Kakslottet, som det också kallas, har sju sorters kakor blivit nästan 60.
I dag är det en vanlig försommardag och de har bara dukat fram 50 sorter på ena halvan av buffén. Här finns klassiska kolakakor, apelsintårta, kanelbullar, nötkakor, pärontårta, nötrulletårta, jitterbuggare"
- Jag hade tänkt mig lite mer, säger Susanne Hart, som är här på en utflykt med sina kollegor från jobbet på Västerås lasarett.
- Jag hade hört att det skulle finnas 200 sorter, säger Gunnel Karlmark.
Men det som finns räcker och blir över enas de snabbt om.
- Frukttårtan var jättegod. Och de här baileykakorna var inte dumma, säger Susanne Hart och Anna Coter.
Fika med utsikt
De sitter i slottsträdgården under ekarna och blodbokarna på udden ut mot Mälaren. Bortom ett litet lusthus sluttar gräset ned mot vattnet. Bakom kaffedrickarna ståtar den gula, välputsade slottsfasaden.
På gamla kafferep tog man grovdoppat först, gick vidare på småkakorna och avslutade med tårtan. Men så är det inte här.
- Här går man direkt på det gottaste, säger Susanne Hart.
Och gott är det. Apelsintårtan fyller hela munnen med apelsinsmak. Nötkakan smakar riktiga nötter.
- Vi gör allt själva. Inga halvfabrikat eller essenser. Är det apelsin i kakan river vi apelsinskal, säger Anne-Marie Fimmerstad, som driver kaféet sedan 25 år.
Det började med att hennes man ville att hon skulle sluta jobba som sjuksköterska.
- Han tyckte det var tråkigt att jag aldrig var hemma. "Du som gillar att baka", sa han, "kan du inte öppna något uppe i slottet?" Men han visste inte då hur mycket jag skulle jobba, för det här är inget åttatimmarsjobb.
Mammas recept
Under sommaren har kaféet 40 anställda och de har fullt upp att hinna med alla kakor och tårtor.
Några hemliga recept finns inte.
- Vi tog recepten hemifrån. Det här är vad våra mammor bakade - och deras mammor. Det är kakor som man minns från barndomen.
Och populärt är det. Från midsommar till augusti är det kö till kaffebordet.
På Taxinge-Näsby slott serveras bara hederligt svenskt kaffe, och småkakorna är fortfarande populära. Men om Anne-Marie Fimmerstad själv får välja blir det en slät bulle.
- Man tröttnar på allt det söta när man står med det hela dagarna.
Kakslottet, Södermanland
Bo Svernström