Mumsfilibabba med svart bläck
Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2005-05-02
Adriatiska havet är kristallklart, turkost – och fullt av läckerheter.
Vart man kommer längs den kroatiska kusten är det havet som står för maten. Här är bläckfisk stapelvara och ingrediens i snart sagt varje rätt. Små knaperstekta bläckfiskar, friterade bläckfiskringar, kalla inlagda skivade med stora sugkoppar i sallad, i pastasåsen, i risotton – och i svart mat.
Så varsågod – en bläcksvart risotto.
Svart risotto
Recept för fyra personer
Det här behöver du:
500 g bläckfisk
3 msk olivolja
salt
peppar
400 g avioriris
800 g fiskbuljong
500 g räkor
500 g musslor
3 tsk hackad persilja
3 tsk hackad vitlök
3 tsk tomatpuré
1 dl vitt vin
Så här gör du:
1. Rensa bläckfisken, ta bort och spara bläcket. Skär bläckfisken i strimlor.
2. Fräs vitlöken tills den blir genomskinlig.
3. Tillsätt bläckfisken och koka i låg värme tills den får en gyllene färg, rör om då och då.
4. Lägg i kryddorna och tomatpurén.
5. Tillsätt riset och rör försiktigt under hög värme.
6. Så i med bläcket och lite i taget av fiskfonden. Sänk värmen igen och koka cirka en kvart under omrörning.
7. Lägg i räkorna och musslorna och låt koka en minut.
8. I med vinet.
Rör försiktigt och koka upp igen.
Servera.
Yvonne Westerman