Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Matgurun guider till de bästa krogarna och pubarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-09-02

Georgina Campbell är en ikon inom irländskt matliv. Hon har en matspalt i The Irish Independent, skriver kokböcker, gör tv- och radioprogram och ger varje år ut en matguide över hela Irland: Georgina Campbells Jameson guide (150 kronor).

Exklusivt för Resa har hon valt ut de bästa och mest prisvärda restaurangerna och pubarna i Dublin.

Dyrt

Restaurant Patrick Guilbaud

Upper Merrion street 21

Tel 00353-1-676 41 92.

En av Dublins bästa restauranger, med två stjärnor i Guide Rouge. Franskt kök med irländsk ton. Lunchmenyn för 250 kr är ett fynd. Till middag kan man välja överraskningsmenyn för 1 100 kr. Trevlig terass om det är bra väder.

Ganska dyrt

L’Ecrivain

Baggot street 109a

Tel: 00353-1-661 19 19

En mycket populär restaurang, i centrum, mitt emot Bank of Ireland. Irländska råvaror med fransk touche: skaldjur, lamm och en fantastisk crème brulee.

En lunchmeny går på 230 kr, middag 400 kr.

Husets vin kostar

200 kr.

Chapter one

Parnell square 18/19

Tel: 00353-1-873 23 30

Typexempl på det nya irländska köket, där nästan alla rätter bygger på traditionella men moderniserade recept. Lunch- och early birdmeny 18–19.30: 230 kr. Ligger i källaren bredvid Dublin writers museum, vars kafé de också sköter.

Mitt emellan

Mermaid café

Dame street 69–70

Tel: 00353-1-670 82 36

Litet, mysigt ställe, alldeles i utkanten av Temple bar-området. Fransk-amerikansk mat, med en makalös ”giant atlantic seafood casserole” och mycket att välja på för vegetarianen. 150–300 kr.

Wagamama

South ring street 2.

Så nära en japansk nudelbar som man kan komma i Europa. Ramen (nudelsoppa), torra nudlar och spännande smårätter som edamame, gröna sojabönor. Går inte att boka, man måste köa sig in. Tillhör en kedja som också finns i Storbritannien. Drygt 100 kronor.

Brunos

East Essex street 30

Tel: 00353-1-670 6767.

Trevlig kvartersrestaurang, mitt i Temple bar-området. Till Brunos går man för att äta fisk. Specialiteten är havslax med musselragu och svamp. Har också en systerrestaurang på Kildare street. 200–300 kronor.

Billigt

Avoca café

Suffolk street 11–13.

Högst upp i affären som säljer irländskt hantverk. Enkla rätter – korv & mos, musslor, tonfisk och smörgåsar – utsökt tillagade och alltid serverade med nybakat bröd. Har bara öppet till 17.00 och kön kan bli lång vid lunchtid.

Espresso bar café

Custom house square, unit 6.

Frukost med pannkakor och färskpressad juice redan från 10.00. En typisk lunchrätt är lax med löksalsa och crème fraice med limesmak. Ligger bakom Clarion hotel. Under hösten ska de också ha öppet för middagsservering

Pubar

Davy Byrnes

Duke street 21

En av två pubar kvar på den förr stora pubgatan. Bra mötesplats i centrum eller för att vila benen efter shoppingen. Uteservering. Mat.

The Porterhouse

Parliament street 16–18

Dublins första mikrobryggeri, som gör åtta egna sorters öl, från mörk porter till god tjeckisk. Man kan få alla åtta i små glas på en bricka. Mat. Temple bar-området.

O’Donoghue’s

Merrion row 15

Känd musikpub (Dubliners grundades här) med musik varje kväll.

Hundratals besökare varje kväll. De flesta är turister som kommit för att se ”the real thing.”.

Doheny & Nesbitt

Lower baggot street 5

Ligger nära parlamentet och tidningsredaktionerna och är därför puben där det skvallras mest. Har legat här sedan 1800-talets slut och ser ut därefter.

The brazen head

Lower bridge street 20

Dublins och kanske Irlands äldsta pub, med anor från 1100-talet. Naturligtvis ombyggd flera gånger sedan dess. Prisvärd restaurang på andra våningen.

Följ ämnen i artikeln