Alpernas bästa mat - land för land
Uppdaterad 2011-11-10 | Publicerad 2011-10-24
Experten tipsar om krogar
Skidåkning och god mat hör ihop.
I alla fall för alpveteranen Peffe Brzezinski.
Här tipsar han om Alpernas bästa matupplvelser just nu.
Att ha försökt introducera monoskidan i Sverige på 80-talet är kanske inte den tyngsta meriten för Peffe Brzezinski.
Hans genuina intresse för mat, att han skidat på fler än 550 Alporter, ätit på tusentals alpresaturanger och varit bosatt i Alperna i snart 20 år, väger tyngre.
RESA bad Peffe att tipsa om Alpernas häftigaste matupplevelser - land för land.
Österrike
"Den schysta krogen i Hinterglemm (bredvid Saalbach) heter Schwarzacher. Hur cool som helst med ekologisk mat. Premiäröppnade i fjol."
Frankrike
"La Cremailliere är en riktigt bra krog i Portes du Soleil, det stora skidområdet där Avoriaz ligger
Restaurangen ligger i den lilla byn Lindaret, känd för alla sina getter. Att de har färsk egenproducerad getost på La Cremailliere säger sig självt."
Italien
"Anna & Leone är en härlig liten krog i Cortina d’Ampezzo med bara fem eller sex bord och världens minsta restaurangkök, 2,5 kvadratmeter. Här hittar du gudomliga specialiteter från Sardinien."
Schweiz
"Jägerstübli på Hotel Bellevue i Mürren. Det är (j)ägarn Roger själv förser huset med viltkött."
...Missa inte årets matigaste skidnyhet. Italienska Madonna di Campiglio, känd för sin goda och "äkta" italienska mat, bygger ihop skidsystemet med grannorten. Just nu Alpernas bästa mat- och skid-combo.
Läs artikeln här!