Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Maurits, Moritz

Så gasolgrillar du säkert i sommar

Publicerad 2017-06-03

Fritid. Vår och sommar är lika med grilltider, och de populära gasolgrillarna dras fram i solen. Men var försiktig - de kan innebära en brandrisk.

– Folk har för lite respekt, säger Bo Andersson, brandingenjör på MSB.

Tidigt på lördagsmorgonen totalförstördes en villa i Nyköping i en brand efter att gasoltub exploderat. Det är ännu för tidigt att slå fast vad som orsakat explosionen.

Men Bo Andersson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) konstaterar att bränder orsakade av gasoltuber inte är helt ovanliga.

– Det beror oftast på slarv, säger han.

Först och främst ska man se till att grillen är CE-märkt - alltså kontrollerad och godkänd av en oberoende part - och att gasoltuben förvaras intill grillen, inte i utrymmet under. Annars blir det svårt att stänga av gasen om något skulle inträffa.

Testa noga

Bo Andersson rekommenderar också att man testar grillen varje år innan man tar fram den för säsongen.

– Kolla alla anslutningar, och se till att slangen inte läcker. Det kan man göra genom att stryka på såpvatten, precis som när man kollar punktering på ett däck. Kontrollera också att slangen inte är uttorkad genom att böja den lite.

Helst ska dessa kontroller också göras inför varje användning.

– Det gör jag, men jag är ju en sådan där fackidiot.

Stäng av gasolen

Bo Andersson förklarar att läckande slangar och dåligt rengjorda grillar är de vanligaste brandorsakerna - gas, värme och fett är riskabel kombination. Det är också viktigt att tänka på att stänga av gasolen på rätt sätt efter avslutad grillning. Stäng inte av med kranarna som finns på grillen, utan på gasolbehållaren.

– Man ska alltid stänga av på källan, annars kan det bli problem.

Man ska heller aldrig lämna grillen när man använder den - och alltid ha en handbrandsläckare till hands.

– Så länge man följer det här är det inga problem. Det gäller att vara varsam, säger Bo Andersson.

TT