Dagens namn: Maurits, Moritz

Patrik Laine passade – Tappara tog final 2

Uppdaterad 2016-04-17 | Publicerad 2016-04-16

Underbarnet Patrik Laine, 17, fortsätter skriva nya kapitel i sin framgångsaga.

Det blev inga mål för skyttekungen, men han assisterade till avgörande 2–1 och delade ut flera tuffa tacklingar när Tappara vann final två mot IFK Helsingfors.

– Jag kan inte göra riktigt allt, men det är kul att spela, säger Laine till Ilta-Sanomat.

17-årige Patrik Laine får hockeyexperter och supportrar att häpna. Om och om igen.

Efter att ha gjort sex mål i semfinalserien mot Kärpät (totalt åtta och skytteligaetta i slutspelet) visade Tappara-forwarden att han även kan spela fram lagkompisarna.

Rullade precis över linjen

Med drygt fem minuter kvar av den tredje perioden lirkade han loss pucken vid sargkanten, serverade Jukka Peltola som skickade vidare den till Juhani Jasu.

Målvakten Ville Husso räddade delvis Jasus backhandssving, men pucken rullade retfullt sakta över mållinjen.

De 7300 (fullsatt) åskådarna i Hakametsä i Tammerfors exploderade i ett kollektivt glädjevrål.

– Det var min karriärs härligaste och viktigaste mål. Jag hann tänka... gå nu in... när pucken bara gled och gled. Det tog inte så många sekunder, men det kändes nästan som en minut, säger Juhani Jasu till Ilta-Sanomat.

2–1 stod sig matchen ut och därmed kvitterade Tappara till 1–1 i serien i bäst av sju efter att ha förlorat den första finalen stort i Helsingfors (0–4).