Finland tog VM-guld

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-11

Sverige chanslöst mot världens bästa lag

Sverige hade inte mycket att sätta emot.

Ett taggat Finland med ett kokande Hartwall Areena i ryggen slet åt sig matchen direkt. Sedan släppte de aldrig taget.

6-2, och Finland tog sitt andra raka VM-guld.

Finland inledde rasade med en kokande Hartwall Areena i ryggen och fick, bokstavligt talat, ner svenskarna på knä.

Skotten flög in från alla möjliga vinklar och ovinklar och Sverige var chockat. Med sitt åttonde mål i turneringen spräckte Kohonen den sköra svenska nollan efter fem minuter.

Järvi satte tvåan

Finland saktade inte ner, och bara någon minut senare var det Järvis tur när han sköt mellan benen på en svensk försvare och upp i bortre.

– Det är klart att det är tufft där ute, i deras lejonkula, säger Karl-Johan Nilsson efter första perioden.

Kim Nilsson reducerade

Ett skakat Sverige lyckades samla sig och avslutade perioden med ett par fina chanser. Och i andra reducerade Kim Nilsson, efter fint svenskt passningsspel. Strax efter ropade svenskarna på straff, men domaren viftade avvärjande.

– Så är det i internationell bandy, vi får inga frislag med oss, inga tvåor. De tusen bästa domarna är svenska, säger en frustrerad Peter Fischerström efter slutsignalen.

Och när Sverige verkligen var på väg in i matchen klev Kohonen fram igen och satte 3-1. Den finske stjärnan snappade upp bollen och drog in den på chans.

Ödesdigra minuter

Sverige gick in i tredje med kontakt, drog ned till två femmor, och såg ut att ha en chans att komma ikapp.

Men då la Finland in nästa växel och drog under några ödesdigra minuter ifrån till 5-1.

Sverige fick chansen i power play och där tryckte Rasmus Sundstedt in en stenhård reducering. Målet tände Sverige och Finland fick värja sig för att blågult inte skulle få häng på nytt.

Finland höll tätt och vann VM-guld, för andra året i rad.

6-2 blev slutresultat, efter att Vänttinen lagt in bollen i öppen kasse när Sverige plockat ut målisen.