”Pebben” stoppade Ottawa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-13

goda grannar Per-Johan Axelsson passade på att kramas med finländaren Jarkko Ruutu.

Efter fyra raka segrar tog det stopp för Ottawa.

Bortamatchen mot Per-Johan Axelssons Boston blev för svår och Senators föll med 5-3.

Axelsson stod för ett mål och en assist.

Matchen avgjordes i praktiken redan i den första perioden.

Efter drygt tio minuters spel hade Boston ryckt till sig en 3-0-ledning.

2-0 (efter 6.26) gjordes av ”Pebben” Axelsson som två minuter innan hade åkt ut för en utvisning för roughing.

När utvisningen var slut störtade Axelsson ut på isen och David Krejcis passning gav svensken ett friläge mot målvakten Alex Auld som han förvaltade väl.

Axelsson fick också med sig en assist till Phil Kessels 5-3-mål i tom bur under matchens sista minut.

Ottawas kapten Daniel Alfredsson hade två assist - femte matchen i rad med poäng för ”Alfie” - men fick se sitt lag förlora sjätte raka mot Boston Bruins.

- Det är viktigt att komma ihåg att vi spelade mot ett lag som inte kommer att gå till slutspel och vi klarade det precis. Vi måste hitta vår mördarinstinkt, sa Bostons målvakt Tim Thomas som räddade 25 skott i matchen.

Carolina vann två av tre perioder, men Dallas vann matchen med 3-2 (0-1, 3-0, 0-1).

Stars andra period var en jackpott.

Loui Eriksson assisterade till Mike Ribeiro 1-1 redan efter 1.01, Steve Begin slog in 2-1 efter 6.25 och Niklas Grossman passade fram till Brendan Morrisons 3-1 efter 9.51.

Fler Dallasmål blev det inte i matchen, men det räckte för seger.

Carolinas Ray Whitney reducerade med drygt sex minuter kvar av den tredje perioden, men trots ett intensivt tryck på slutet lyckades målvakten Marty Turco och resten av Dallasspelarna hålla undan.

- Vi behövde dessa poäng desperat, sa Stars coach Dave Tippett vars lag är ett av de nio som slåss om de sista fyra slutspelsplatserna i Western Conference.

Washington tog en meriterande bortaseger när Philadelphia besegrades med 2-1 i natt.

Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin spelade fram Brooks Laich till 1-0-målet i power play 15.57 in i den första perioden.

I den andra kvitterade hemmalagen men Ovetjkin avgjorde med säsongens 48:e mål (flest av alla i NHL) när han 17.19 in i den andra perioden satte 2-1. Ryssen fick stå helt ensam framför målet och enkelt slå in pucken i nät.

- Det är den sista spelaren man vill ge ett sådant läge, suckade Flyers coach John Stevens.

Capitals målvakt Jose Theodore räddade 35 skott - varav 19 stycken i den andra perioden när Philadelphia tryckte på som mest.

Michael Nylander spelade i 12.08 minuter och var inne på isen när Mike Knuble kvitterade för Philadelphia.

Nicklas Bäckström hade förutom assisten också två utvisningar - en för interference och en för hakning.

Henrik Lundqvist räddade 19 skott och blev historisk - första målvakt med 30 segrar under de fyra första NHL-säsongerna - när New York Rangers vann med 4-2 borta mot Nashville (se separat artikel).

”Henke” Lundqvist i alla ära, men till Martin Brodeur har han fortfarande en lång bit kvar.

Brodeur är nu bara en match ifrån att tangera alla tiders segerrekord för en målvakt.

I natt tog 36-åringen karriärens 550:e seger när New Jersey Devils vann hemma mot Carolina med klara 5-2. Brodeur räddade 26 av de 28 skotten.

På lördag kan han tangera Patrick Roys 551 segrar när Devils möter Montreal på bortaplan - tillika Martins Brodeurs hemstad.

- Det är något att bli upphetsad av. Det går inte att önska ett bättre manus, sa Brodeur som fyra gånger blivit vald till NHL:s bäste målvakt.

En svenskpoäng i matchen blev det också. New Jerseys back Johnny Oduya spelade fram till John Maddens 2-0-mål redan efter 2.56 av den första perioden.

Lagkompisen Niclas Hävelid spelade i 21.28 minuter och hade ett skott på mål i den tredje perioden.

Phoenix forward Joakim Lindström spelade i 14.21 och noterades för -2 i plus/minus-statistiken.

Kristian Huselius blev vald till matchens bäste spelare när Columbus vann mot Pittsburgh med 4-3 (se separat artikel).

Både Patrik Berglund och Alexander Steen saknades (skadade) när St. Louis slog topplaget San Jose med 3-1.

Brad Boyes gjorde det matchavgörande 2-1 i slutet av den andra perioden. Hans backhand, 28:e målet för säsongen, överlistade San Joses reservkeeper Brian Boucher.

Ende svensken på isen, Sharks back Douglas Murray, spelade i 14.46 och hade ett skott på mål i den andra perioden.

Detroits Nicklas Lidström gjorde tre poäng i hemmamatchen mot Calgary, men laget förlorade med 6-5 efter straffar (se separat artikel).

Buffalo slog Florida med 3-1 och hemmamålvakten Patrick Lalime räddade 30 skott i sin åttonde raka match. På bänken satt Mikael Tellqvist och såg Lalime briljera.

Sabresbacken Henrik Tallinder blev vald till matchens tredje stjärna efter att ha spelat felfritt i de 20 minuter han var på isen.

Buffalo (tia) är nu bara två poäng efter Florida (nia) och tre poäng efter NY Rangers och Carolina (sjua och åtta) i den stenhårda Eastern Conference.

- Säsongens största match och seger hittills, sa kaptenen Craig Rivet.

Robert Nilsson gjorde 3-2-målet för Edmonton drygt tre minuter in i den tredje perioden.

Det såg ut att bli segermålet i hemmamötet med Atlanta.

Men nio minuter senare var Tobias Enström med i förspelet till Zach Bogosian 3-3-kvittering i power play.

Och i sudden death lyckades Atlanta avgöra. 50 sekunder före förlängningens slut satte Marty Reasoner 4-3-pucken helt fri med hemmamålvakten Dwayne Roloson.

Detta var Thrashers femte raka seger. I målet stod Johan Hedberg och svensken räddade 29 skott och och var mycket nöjd efter matchen.

- Jag tycker vi spelade mycket bra som ett lag. De behöver förmodligen poängen mer än vad vi gör. Vi spelar för nästa säsong och vi spelar för vår stolthet. Men de senaste fem matcherna är det bästa vi spelat under hela säsongen, sa Johan Hedberg till AP.

Anton Strålman var ende svensk på isen när Toronto förlorade hemma mot NHL:s nästjumbo Tampa Bay med 4-1.

Strålman spelade i drygt 18 minuter och slutade på -1 i plus/minus-statistiken.

Hade det inte varit för målvakten Niklas Bäckström hade Minnesota förlorat stort i bortamatchen mot Colorado.

Finländaren räddade 40 skott och tog matchen till sudden death och senare straffar.

Men där tvingades Bäckström kapitulera för både Wojtek Wolski och Milan Hejduk.

- Det finns ingen anledning att spela som vi gjorde. Vi är med i slutspelsjakten och varje poäng är viktigt just nu. Vi kan inte vara nöjda med denna match, sa Minnesotas Mikko Koivu till AP.

Wildbacken Kim Johnsson spelade i makalösa 31 minuter och 25 sekunder - klart mest av alla utespelare.

Colorados back Daniel Tjärnqvist spelade i 17.52 minuter och hade ett skott på mål.

Montreal har det tungt mot NHL:s sämsta lag New York Islanders. I natt kom andra förlusten på tre matcher då Islanders vann i hockeymeckat Bell Centre med 3-2 efter sudden death.

Kyle Okposo avgjorde 26 sekunder in i förlängningen med säsongens 16:e mål.