Almgrens finalrecept: Tryffelmajonnäs
Publicerad 2015-08-21
Jagar rekord – och Pekings bästa hamburgare
PEKING. Andreas Almgren sparkar loss inför sitt första globala seniormästerskap.
Men när det gäller mat är han ingen nyburgare.
Han har en passion för – hamburgare.
Den färskmalda lyxtypen och helst med tryffelmajonnäs.
– Jag har redan kollat in Pekings bästa hamburgare. Vi får se om jag hinner dit, säger han.
Andreas Almgren gjorde ett fantastiskt sista träningspass på landslagets precamp i japanska Marugame.
Han sprang på tider som pekar mot nytt svenskt rekord.
Och 800 meter kan han prata hur länge som helst om. Det förvandlas snabbt till ett maraton.
Men nämn ordet hamburgare och han pratar ännu mer och ännu snabbare än han springer.
Du som lyssnar blir nästan hungrig.
Han kan åka en omväg på tiotals mil när han är ute i världen i jakten på den perfekta hamburgaren.
– Jag har alltid gillat hamburgare. Sedan började jag läsa om det och sedan var jag fast. Nu googlar jag ”best hamburger” i varje ny stad jag kommer till. Jag har redan hittat en i Peking, men den restaurangen låg elva kilometer från hotellet. Och den burgaren såg inte så god ut. Så vi får se om jag hinner dit, säger Almgren.
”Då blir det pommes”
Och här handlar det inte om världsomspännande hamburgerkedjor.
Där sätter Almgren aldrig ner löparskorna.
– Nej, nej, nej. Det ska bara vara det bästa. Färskmalt och nybakat bröd. Och rätt tillbehör. Tryffelmajonnäs är favoriten. Den går faktiskt bra att blanda med ketchup.
Men du ser inte ut som om du smäller i dig hamburgare fem dagar i veckan?
– Nej, det gör jag inte heller. Den här tiden på året unnar jag mig en burgare en till två gånger i veckan. Då tar jag bara vatten till och möjligen en sallad vid sidan av. Men det är mest rent kött. Det är min njutning. Men under grundträningen kan det bli oftare och gärna pommes till. Men då springer jag två mil om dagen också.
Tog guld på nuggets
Ja, kunde Usain Bolt vinna tre OS-guld 2008 på en diet av Chicken Nuggets så känns ju hamburgare som ett betydligt bättre alternativ.
Även om Bolt skippat sina nuggets den här gången.
– Ja, det är bättre mat på hotellet nu. Och jag har blivit äldre och klokare, säger Bolt.
Den perfekta hamburgaren enligt Andreas Almgren
Färskt högrev med 20–30 procents fetthalt.
Tärnas, kyls ner och grovmals sedan i köttkvarn.
Formas till burgare.
Stek eller grilla på hög värme för snabb skorpa och bevar-ande av köttsafterna.
Läggs mellan två färska brödskivor med valda tillbehör och helst tryffel-majonnäs.
Ät och njut.