Kärpät till final i CHL

Publicerad 2016-01-19

JVM-stjärnorna bakom båda målen

Kärpät från Uleåborg är i CHL-final.

JVM-stjärnorna Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi svarade för varsin fin framspelning i 2–2-mötet med Lukko och seger totalt med 5–4.

– Det smakar fint med en final, säger coachen Lauri Marjamäki.

Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho bakom målen.

Efter en försiktig första period kom första målet av Kärpäts Mika Pyörälä drygt sex minuter in i andra. Pyörälä – med ett förflutet i Timrå, Frölunda och Luleå – slog till med ett direktskott efter bara fem sekunders pp-spel snyggt assisterad av JVM-stjärnan Sebastian Aho, 18.

Lukko replikerade – också det i powerplay. Toni Koivisto snärtade in 1–1 högt på plockhandssidan bakom målvakten Sami Aittokallio.

Läckert av JVM:s poängkung

I den tredje perioden var det dags för JVM:s poängkung Jesse Puljujärvi att briljera. 17-åringen snurrade runt i anfallszon och lade upp pucken till backen Markus Nutivaara som direktsköt 2–1.

Med 5.37 kvar kvitterade Lukko till 2–2 – också det i powerplay. Janne Lahti blev tilldömd målet, men pucken gick in via en hemmaspelares skridsko.

Final den 9 februari

Eftersom Kärpät vann den första semifinalen för en vecka sedan med 3–2 behövde Lukko ett mål till för att kvittera totalt. Med drygt en minut kvar stack målvakten Ryan Zapolski och bortalaget slängde in en sjätte utespelare.

Men Lukko hann inte skapa någon farlig chans alls och matchen slutade 2–2 och sammanlagt vann Kärpät med 5–4 inför drygt 3 000 glada fans.

I finalen väntar Frölunda som slog ut Davos med sammanlagt 6–1. Matchen spelas den 9 februari i Uleåborg.

– Det smakar fint med en final. Vi spelade en lugn och bra match i kväll. Slutet klarade vi också perfekt, säger Kärpäts coach Lauri Marjamäki.