”Den här segern säger en hel del”

Nio av spelarna som pulveriserade Italien och Frankrike var borta.

Då klev Hollands bänknötare fram och spelade bort rumänerna från EM.

Hollands förbundskapten Marco van Basten chockade rejält inför mötet med Rumänien

Bara försvararen Khalid Boulahrouz och mittfältaren Orlando Engelaar var kvar i startelvan kvar sedan segermatchen (4–1) mot Frankrike.

Frankrike och Italien befarade att holländarna inte skulle ta mötet med Rumänien på allvar – men ”b-laget” tackade för van Bastens förtroende och vann med 2-0.

Sverige eller Ryssland nästa

Klaas Jan Huntelaar, skyttekung i holländska ligan, bredsidade in holländarnas första mål några minuter in i andra halvlek. Dessförinnan hade rumänernas målvakt Lobont enhandsräddat Robin van Persies närskott. van Persie revanscherade sig i slutminuterna då 22-åringen smällde upp ett skott i nättaket från nära håll.

– Den här segern säger en hel del. Vi har inget b-lag utan ett lag med 23 spelare, säger van Persie.

– Det var synd för vi hade en bra chans. Men vi kunde inte ta tillvara på den, säger en besviken rumänsk förbundskapten Victor Piturca efter förlusten.

Holland möter antingen Sverige eller Ryssland i kvartsfinal – vilka det blir vet vi först i morgon kväll då lagen möt i en avgörande match.