Dagens namn: Fredrika

Häcken 1–0-skrällde mot Arsenal i Champions Leaguekvalet

Uppdaterad 08.09 | Publicerad 2024-09-18 20.53

GÖTEBORG. Stundtals spel mot ett mål.

Men Häcken med storspelande Jennifer Falk skrällde med 1–0-seger mot Arsenal efter mål av nyförvärvet Tabitha Tindell.

– Det var ett speciellt första mål i Häcken för mig, säger hon till Sportbladet.

Följ ämnen
Arsenal FC

Tors 26 sept: Se returmötet mellan Arsenal–Häcken här

13 augusti blev Rosa Kafaji klar för en flytt från Häcken till Arsenal.

Det dröjde en dryg månad innan det var dags för 21-åringens tävlingsdebut för Gunners, mot Häcken, i damernas kval till Champions League.

I en händelsefattig och temposvag första halvlek, där Arsenal hade väldigt mycket boll, var det (givetvis) Rosa Kafaji som fick bästa chansen. Med betoning på fick.

Tabitha Tindell jublar.

För det var Häckens Josefine Rybrink som tappade bollen när Kafaji blev helt ren men drog bollen i ribban på sin forna hemmaarena i 33:e minuten.

Kafaji utbytt

I paus byttes Kafaji ut och in kom i stället norska Frida Maanum för Arsenal.

Jennifer Falk som så långt i matchen imponerat, allra mest med mycket stabilt spel med fötterna, svarade för en stark räddning i 52:a minuten när hon med ansiktet blockade en nick från nära håll från Arsenals Beth Mead.

Londonlaget fortsatte att ha ett mycket, mycket stort spelövertag men utan att skapa riktigt många heta chanser inför 5 863 åskådare.

Häckens jättechans kom i 66:e minuten när Johanna Fossdalsá frispelade Clarissa Larisey. Kanadensiskan rundade Arsenalmålvakten Manuela Zinsberger men sköt utanför det öppna målet.

Men nästa chans tog hemmalaget vara på. Storspelande Anna Anvegård slog direkt och snabbt på djupet, Arsenals Katie McCabe missade brytningen och Tabitha Tindell rann igenom. Det amerikanska nyförvärvet gjorde inget misstag och lättade in 1–0 (77) till stort jubel på den utsålda arenan.

”Blir ännu tuffare”

– Det var ett väldigt speciellt första mål för mig. Det kom vid rätt tillfälle, en perfekt passning och jag fick till ett bra avslut, säger Tindell i Sportbladets TV-sändning efter slutsignalen.

Arsenal fortsatte att ha bollen och tryckte på men Häcken höll undan till en skrällbetonad 1–0-seger efter heroiskt defensivarbete där Jennifer Falk storspelade mellan stolparna.

– Det blir en utmaning i returen. Det var viktigt att vi gick framåt. Det kommer bli ännu tuffare nästa vecka. Jag firar i kväll och i morgon är det tillbaka på jobbet, säger Tabby Tindell.

Hyllar Falk

Häckentränaren Mak Lind hyllade sin storspelande målvakt:

– Jennifer Falk är helt magisk. Det är en otrolig målvakt. Jag håller henne otroligt högt och dessutom är hon en väldigt bra person som betyder mycket för laget, säger Lind.

Returen spelas i London nästa torsdag. En match som Sportbladet sänder.