Det är VM:s första superskräll.

Costa Rica stod för en fantastisk andrahalvlek och besegrade Uruguay med 3-1.

– Det var givetvis inget väntat resultat, säger Diego Lugano.

För fyra år sedan, Sydafrika 2010, var Uruguay den positiva överraskningen. De imponerade stort och nådde en fjärdeplats i världsmästerskapet efter att ha förlorat mot Tyskland i bronsmatchen.

I premiärmatchen i VM i Brasilien imponerade Uruguay inte. Trots ett straffmål av Edinson Cavani, 27, föll ”La Celeste” med 1-3 mot Costa Rica.

21-årige Joel Campbell kvitterade i den 54:e minuten och tre minuter senare ordnade Oscar Duarte, 25, 2-1 med skallen.

Suarez kvar på bänken

Uruguay gjorde tre byten och jagade en kvittering under den sista halvtimmen. Luis Suarez verkar inte vara återställd från sina skadebekymmer då han blev kvar på bänken hela matchen.

Men i stället för en kvittering avgjorde Marcos Urena med att göra 3-1 när han rullade in bollen bredvid en utrusande Fernando Muslera, som borde ha stått kvar i målet.

Borges sprang mest

Uruguay orkade inte resa sig. Laget fick även avsluta matchen med tio man efter att Maximiliano Pereira dragit på sig rött kort på stopptid.

Enligt TV4:s Jens Fjellström sprang AIK:s Celso Borges mest under hela matchen.

Costa Ricas seger betyder att landet är inofficiella världsmästare.

Fotnot: Första nation att inneha den inofficiella VM-titeln var England när de besegrade Skottland i första matchen någonsin. Titeln gick sedan vidare till det lag som besegrade England i nästa tävlingsmatch, och sedan har titeln vandrat vidare. Inför VM var det Uruguay som var inofficiella världsmästare och nu är det alltså Costa Rica. Det är andra gången nationen innehar titeln. Sverige har haft den i 30 matcher.