Laul: Raketforskarna tog Gais till kvarten

När grupp åtta ska summeras kan vi konstatera att raketforskarna i Blåvittklacken sköt inte bara bort IFK Göteborg från en möjlig gruppseger.

De sköt även Gais till kvartsfinal i svenska cupen.

Faktum är dock att både Örebro SK och IFK Göteborg har större problem än ett missat cupavancemang.

Innan det organiserade sabotaget på Bravida Arena i måndags hade jag hunnit få ihop en halv fotbollskrönika som senare fick kastas i papperskorgen.

Där skrev jag bland annat:

”Blåvitt startade med en av de mest offensiva 4-3-3-uppställningar jag någonsin sett: två offensiva ytterbackar, en offensiv mittback, ett offensivt balanserat mittfält och tre tydliga anfallare”.

Under de 45 minuter vi fick se fotboll på Bravida fungerade det där hyggligt. Men – och det här är centralt – det var mot ett lag från superettan, derbyt till trots.

När tränaren Poya Asbaghi ställde upp med samma startelva borta mot fjolårets allsvenska tabellnia Örebro SK kan man kalla det modigt om man vill vara schyst.

Eller naivt om jag måste vara helt ärlig.

Ställdes för ett dilemma

45 minuter senare hade den nykomponerade och hyperoffensiva backlinjen i princip bjudit ÖSK på en straff och två mål efter individuella misstag av mittbacken André Calisir (täckte inte undan löpande Johan Bertilsson), målvakten Ioannis Anestis (kom ut snett två gånger) och Victor Wernersson (stod för två rena tabbar).

Tre mål på 45 minuter av ett högst ordinärt Örebro SK som sökte djupledsbollen när den gick att slå och därigenom skapade situationer som ledde till chanser som ledde till mål, medan IFK rullade runt, runt och runt på mittplan i makligt tempo som måste varit bekvämt för ÖSK att försvara sig emot.

Blåvitts mål, ett självmål av Viktor Prodell som styrde in Amin Affanes distansskott, var ett rent slumpmål och egentligen inte frukten av att Göteborg gjorde något särskilt bra. Ett ”lycka till”-skott som skyfflades iväg mot boxen studsade in, sådant som händer då och då i fotboll.

Så mycket mer skapade inte IFK Göteborg även om Sargon Abraham – precis som mot Gais – hittade en intressant framspelarroll där han smet in centralt från högerkanten. Och så den lille mittfältaren ”Paka” Lagermyr som skulle växa ju längre matchen led.

Inför andra halvlek och underläge 3-1 ställdes Poya Asbaghi så inför ett dilemma: eftersom han inlett matchen extremoffensivt, åkt på tre bollar i baken, vad skulle han göra då? Vad finns att ta till när man har startat med en tokoffensiv uppställning som det inte fanns defensiv skicklighet att bära upp?

Svaret blev till att börja med: inte mycket.

Andra halvlek fortsatte som den första med att Göteborg rullade runt, runt och runt medan Örebro kunde försvara sig ännu mer bekvämt nu när de inte behövde riskera något i positionsväg, målen hade de redan gjort (eller fått).

Kanske blev det för bekvämt för ÖSK. Plötsligt bröt Blåvitt mönstret genom en snabb djupledsboll från ”Paka” Lagermyr som drog isär ÖSK-backlinjen. Victor Wernersson kunde ganska ostörd ta in bollen i straffområdet och placera den i mål efter ett fint avslut. Det var början på en halv revansch.

Bottenlös feghet

Mål förändrar som bekant matcher och när Robin Söder byttes in vässades Göteborgs offensiv tydligt, samtidigt som rapporter om att Gais tagit ledningen mot Nyköping tvingade ÖSK att gruppera om, gå framåt, blotta sig.

Att detta sammanföll öppnade ytor för Blåvitts mer bollskickliga spelare. ”Paka” Lagermyr (igen!) svarade för en individuell klassprestation när han kvitterade efter en tunnel i straffområdet och till slut var IFK Göteborg faktiskt det lag som kom närmast segern. En mindre naiv matchplan från scratch och Blåvitt hade förmodligen vunnit.

En hel vecka har snart gått utan att de maskerade raketskyttarna klivit fram och tagit något som helst ansvar för vad de ställde till på Bravida. Det vittnar om en bottenlös feghet och ett ointresse för konsekvenserna. Samtidigt har flera Blåvittsupportrar gått ihop i en Swishkampanj för att hjälpa IFK att hantera extrakostnaderna som uppstått. I skrivande stund har över 100 000 kronor samlats in.

Pengar som sannerligen lär behövs, årets allsvenska blir ingen enkel resa ens i botten. Den som betraktar nykomlingarna Falkenbergs FF och framför allt AFC Eskilstuna som rena räddningsplankor riskerar att bli väldigt besviken. Av kvaliteten på dagens match att döma har varken Örebro SK eller IFK Göteborg råd att underskatta någon av de motståndarna i år.