Publicerad 2014-06-25

Seger också mot Japan och det gått som en dans för Colombia i VM.

Men i åttondelen blir det något helt annat att bita i.

– Vi vill gå längre, säger förbundskaptenen José Pekerman.

Colombias superanfallare Radamel Falcao drog korsbandet i en match i franska cupen i januari. Men rehabiliteringen gick bättre än väntat och en hel nation hoppades in i det sista att 28-åringen skulle kunna resa med till Brasilien.

I sista stund tvingades Falcao dock kasta in handduken – och ett stort frågetecken sattes kring lagets offensiv.

Det visade sig vara helt onödigt.

Colombia har stormat fram genom gruppen, gjort nio mål och vunnit samtliga tre matcher. De har charmat världen med sin sprudlande anfallsspel och målen firar de med en minst lika energisk dans.

Mot Japan bjöd de upp till sådan fyra gånger.

Sätter tänderna i Uruguay

Juan Cuadrado gjorde Colombias första straffmål i VM på 52 år efter en dryg kvart. Japanerna kvitterade sekunderna innan paus, men i den andra halvleken var det full fart framåt från sydamerikanerna.

Jackson Martinez blev tvåmålsskytt och på övertid tryckte James Rodriguez in 4–1.

I åttondelsfinal blir det ett sydamerikanskt rivalmöte. Colombia sätter tänderna i Uruguay, som blev tvåa i grupp D efter att ha ätit upp Italien i ett helt avgörande möte i den sista omgången.

– Det kommer bli en väldigt tuff motståndare. Uruguay är ett lag med lång VM-historia och de kan spela fotboll. Men vi är fulla av självförtroende och vill gå längre, säger förbundskaptenen José Pékerman.