Här skiter sig allt för Ghana – igen

Publicerad 2014-06-17

”Det är helt osannolikt”

2010 avslutades Asamoah Gyans VM med att allt, enligt Lasse Granqvist, ”sket sig för Ghana”.

I VM-premiären fyra år senare såg 28-åringen ut att ha räddat 1-1 mot USA med en delikat assist.

Då sket sig allt igen.

Det var i den redan berömda kvartsfinalen 2010 som allt sket sig för Ghana. Asamoah Gyan brände en straff i sista minuten och fick sedan se sitt Ghana förlora straffläggningen mot Uruguay.

”Gyans klack är delikatessen”

Natten till tisdag, svensk tid, var Asamoah Gyan och hans Ghana tillbaka i världens mest prestigefyllda fotbollsturnering för att ta revansch. Något 28-åringen också såg ut att ordna på egen hand.

Clint Dempsey gjorde 1-0 för USA redan efter 34 sekunder. Efter det, framförallt i andra halvlek, följde en intensiv jakt på en kvittering för Ghana mot ett USA som nästan gick på knäna i sina desperata försök att försvara ledningen. Efter 82 minuter höll det inte längre.

Gyan löpte igenom på djupet i straffområdet, fick bollen och lurade sedan försvaret med en klack tillbaka till lagkamraten André Ayew. Med en yttersida avslutade 24-åringen och poängen såg ut att vara räddad.

– Delikatessen är Gyans klack. Underbar spelförståelse, sa SVT:s expert Markus Johannesson.

Men allt skulle skita sig för Ghana – igen. Med bara fyra minuter kvar av matchen gick John Anthony Brooks upp och stångade in sitt första landslagsmål till 2-1 för USA.

”Skulle varit jättenöjda med en poäng”

– Det är helt osannolikt att det här kan hända i den här matchen. Det är en fast situation som räddar USA. Brooks är lika oförstående som alla andra. Det skulle varit jättenöjda med att ha fått med sig en poäng, säger Johannesson.

Segern är en rejäl skräll och sätter Ghana i en tillsynes omöjlig sits i gruppen. För det afrikanska laget återstår nu att försöka skaka favoriterna Tyskland och Portugal om inte VM-drömmen ska dö redan i gruppspelet.

USA kan sikta på att försöka fortsätta att skrälla.

– Vi har en fantastisk inställning. Alla amerikanska lag har det. Det kom en fast situation och vi har tränat om och om igen på det, säger USA:s förbundskapten Jürgen Klinsmann.

Amerikanerna tvingas dock fortsätta VM utan anfallsstjärnan Jozy Altidore som såg ut att sträcka baksidan av låret i segermatchen.

– Det var en chock att Jozy blev skadad, säger Klinsmann.