Publicerad 2014-06-24

Det var Englands sämsta VM sedan 1958.

Det blev det sämsta någonsin.

Aldrig förr har nationen lämnat mästerskapet med bara en ynka poäng.

Det engelska fiaskot är totalt. Förluster både mot Italien och Uruguay, utslagna redan efter den andra omgången – och i gruppavslutningen bara 0–0 mot skrällgänget Costa Rica.

Det är ett historiskt dåligt facit.

Förutom två gånger på 70-talet och i USA -94 har England deltagit i samtliga VM-turneringar sedan 1950 och alltid har man tagit sig vidare från gruppen.

Bortsett från när mästerskapet hölls i Sverige – och nu i Brasilien.

Då spelade engelsmännen tre oavgjorda matcher, den här gången blev det en.

Möblerade om i elvan

Förbundskapten Roy Hodgson hade totalrenoverat i sin startelva efter matchen mot Uruguay och slängde in hela nio nya spelare mot Costa Rica, kvar var bara mittbacken Gary Cahill och anfallaren Daniel Sturridge.

Men inte blev det mycket bättre för det.

England hade visserligen en hel del boll, men det var Costa Rica som skapade den hetaste chansen genom AIK:s Celso Borges. Men engelske målvakten Ben Foster tippade hans frispark i ribban.

I andra halvlek slängde Hodgson in både lagkaptenen Steven Gerrard och storstjärnan Wayne Rooney, ändå kunde England inte få till något större tryck.

Hodgson nöjd ändå

Trots det var Roy Hodgson inte alltför nedlagen efteråt.

Han skrattade tillsammans med kollegan i Costa Rica, Jorge Luis Pinto, och var tillfreds med insatsen.

– Jag är nöjd med att vi gav fansen någonting att jubla åt med vår insats. Vi spelade ut dem på mittfältet. Vi visade i dag vilket bra lag vi kan vara. Förutom de första tio minuterna tycker jag vi dominerade, säger Hodgson.

Framöver finns en hel del förändringar att förvänta i det engelska landslaget – bland annat kan trotjänaren Frank Lampard tacka för sig.

Stor succé för Costa Rica

För Costa Rica bara fortsätter succén. Laget var totalt uträknat inför mästerskapet, men vinner "Dödens grupp" utan en enda förlust.

I åttondelsfinal väntar tvåan i grupp D. Den avgörs senare under kvällen när Japan möter Colombia och Grekland Elfenbenskusten.