De var bara minuter från att gå igenom gruppspelet utan ett enda insläppt mål.

Men Kroatiens reducering i slutet spelade ingen som helst roll – Mexiko är vidare till åttondel.

– Det är en av mina lyckligaste dagar som tränare, säger Miguel Herrera.

Mexiko var det stora krislaget i det mellanamerikanska VM-kvalet och tvingades till ett play off-möte för att ens ta sig till Brasilien.

Där har laget gjort stor succé.

Så stor att man till och med var nära att peta ner Brasilien från förstaplatsen i grupp A. När Javier Hernandez tryckte in 3–0 mot Kamerun tio minuter från slutet var Mexiko i det läget bara ett enda mål i från att kliva förbi hemmanationen i tabellen.

Sekunderna senare gjorde brassarna 4–1 mot Kamerun och det hoppet var ute – men platsen i slutspelet var aldrig i fara.

– Förväntningarna var att vi skulle vinna. Vi lyckades vinna mot ett riktigt svårt lag, säger Miguel Herrera i SVT:s sändning.

Imponerande defensiv

Segerreceptet är en imponerande defensiv. Laget nollade Kamerun, nollade Brasilien och var bara minuter från att göra detsamma mot Kroatien.

Klippan i backlinjen – mittbacken och lagkaptenen Rafael Marquez – var dessutom den som gav Mexiko ledningen. Med dryga kvarten kvar nådde den förre Barcelona-spelaren högst på en hörna och nickade in 1–0.

Efter det gick det fort. Andrés Guardado satte tvåan och Javier Hernandez trean inom loppet av bara några minuter.

– Våra killar gav allt för publiken. Det gjorde det bra och det sa jag till dem. Det är en av mina lyckligaste dagar som tränare, men det kommer fler, säger Miguel Herrera.

Möter Holland

Och länge såg det alltså ut som att den egna nollan skulle hållas intakt under hela gruppspelet. Fram till dess att Ivan Perisic reducerade i slutet.

Mexiko blir tvåa i gruppen och möter Holland i åttondel. Ett Holland som haft en strålande offensiv så här långt under VM.