Uppdaterad 2014-05-17 | Publicerad 2014-05-16

Silverlandet mot storfiasko

Storsuccé i fjol – på väg mot superfiasko i år.

Schweiz hämtade upp 0–2 men föll i straffläggning mot Finland.

En makalös räddning av Pekka Rinne lär nog ha skickat schweizarna ur turneringen.

I förra årets VM-slutspel var Schweiz den stora sensationen.

Laget överraskade en hel hockeyvärld genom att ta sig till final, där Tre Kronor dock blev för svåra.

I Vitryssland har alplandet haft det klart tyngre och med bara tre poäng av tolv möjliga var kvällens möte med Finland definitionen av en måstematch.

Fick upp klubbhandsken

När halva var spelad ledde de finska lejonen med 2–0 och det schweiziska VM-äventyret såg ut att vara över. Men i början av den tredje perioden reducerade Reto Suri – och med bara tre minuter kvar att spela kom kvitteringen från Roman Josi.

Efter en mållös förlängning väntade en nervdallrande straffläggning, där Damien Brunner hade chansen att avgöra. Han fick ner Pekka Rinne – men den finske målvakten fick upp klubbhanden och lyckades på något sätt mota pucken. Sedan kunde Iiro Pakarinen avgöra.

Högdramatisk avslutning

Schweiz är inte bättre än sjua i B-gruppen och har fyra poäng upp till trean Finland – som spelat upp sig efter de två inledande förlusterna – och fyran USA.

Sex återstår att spela om och de två avslutande omgångarna kommer bli högdramatiska. Vitryssland och Tyskland jagar båda en kvartsfinalplats. De två möts under lördagen.

Finland och USA har åtta poäng, Vitryssland sex, Tyskland fem och Schweiz fyra. Schweiz har fortfaranade chansen, men behöver då stor hjälp av övriga resultaten.