– Montreal Canadiens fortsätter att skrälla i Stanley Cup-slutspelet.

I natt blev det 4-3 (1-1, 2-1, 1-1) hemma mot Pittsburgh Penguins.

Det tvingar regerande mästaren att spela en sjunde avgörande match.

– Vi har chans att skapa en ny succé, säger Montrealbacken Jaroslav Spacek.

Fjolårsmästaren Pittsburgh Penguins är givetvis storfavorit att avgöra hemma i Mellon Arena på onsdag. Men det var nog inte många som överhuvudtaget trodde att det skulle krävas sju matcher.

Årets upplaga av Montreal Canadiens vägrar helt enkelt att acceptera oddsen.

I natt skedde det igen.

Trots att Pittsburgh långa stunder förde matchen och skapade flest chanser (37-25 i skott till exempelvis) så var det Montreal som till slut stod som segrare.

Revanscherade sig

Matchen avgjordes i mångt och mycket under andra periodens första hälft.

Efter 5.21 satte Kris Letang 2-1 till Penguins i power play med ett skott som inte såg otagbart ut för Montreals slovakiske målvakt Jaroslav Halak.

Men Halak - som varit otrolig under slutspelet (över 93 i räddningsprocent) - revanscherade sig omgående.

För på den intensiva press som följde efter 1-2-målet tog Halak allt - och blev vid ett tillfälle räddad av stolpen efter Jordan Staals dragskott.

– Det var nog avgörande. Halaks räddningar och stolpskottet, sa Montrealcoachen Jacques Martin på presskonferensen efter matchen.

Tände fansen

Istället kom Montreal tillbaka och vände 1-2 till 3-2 inom loppet av två och en halv minut:

2-2 (10.45) av Mike Cammalleri (som också gjorde 1-0-målet) tände verkligen de drygt 21000 hemmafansen i Bell Centre. Cammalleri satte en backhand bakom Marc-Andre Fleury efter att Montreal kommit i ett tre mot två-läge.

3-2 (13.15) av Jaroslav Spacek med ett mäktigt slagskott från blå linjen. Detta var Spaceks återkomst på isen efter att ha missat nio raka matcher på grund av en virussjukdom.

I den tredje perioden satte Maxim Lapierre 4-2 efter ett vackert solonummer. Bill Guerin reducerade till 4-3 efter en styrning med dryga minuten kvar att spela, men Jaroslav Halak och Montreal höll undan.

”Spelade fantastiskt”

Nu väntar en sjunde och avgörande match natten mot torsdag svensk tid.

Frågan är om Canadiens kan skrälla ännu en gång. I matchserien mot Washington avgjordes allt med en 2-1-seger för Montreal i den sjunde matchen - på bortais.

– Jag tycker vi spelade fantastiskt i dag. Om vi spelar på samma sätt i Pittsburgh så tror jag vi har en chans att skapa en ny succé, sa Jaroslav Spacek till nhl.com.

– För oss är det en chans att sänka dessa killar i en sjunde match. Vi åker dit och njuter och säger som vi gjort inför varje match: ”Låt oss se om vi kan gå ut och spela en fantastisk match”, sa tvåmålsskytten Mike Cammalleri.